Kultúra

Egyre szebb „Budapest tengerpartja”

Több mint 3 milliárdos fejlesztéssel a régió egyik legszebb strandjává változtatták az egykori sóderbányát, ahol tilos és veszélyes volt a fürdőzés. A Lupa-tó kristálytiszta, türkizkék vize mellett ma már a karibi szigetvilágot idéző, pálmafás, fehérhomokos "tengerpart" várja megannyi szolgáltatással, sportlehetőséggel és színvonalas gasztronómiai kínálattal a látogatókat. A gyerekekkel érkező családok külön kialakított részen pihenhetnek és idén már egy tó menti glampingben is alhatunk vagy direkt buszjárattal juthatunk ki a belvárosból a Lupa-tóhoz. 

Egyre szebb „Budapest tengerpartja”
Egyre szebb a Lupa partja
Fotó: Lupa Beach

„A nemrég még sóderbányaként működő bányató, ahol tilos volt a fürdőzés, ma már egy, a karibi szigetvilágot idéző, pálmafás, fehérhomokos tengerparttá alakult, koktélbárokkal, éttermekkel és számos szolgáltatással. A strandoláson túl kipróbálható a vízisportok sora és van családi strandrész számos aktivitással – mutatta be Gerendai Károly „Budapest Tengerpartját”, a Lupát, ami három év alatt rengeteget változott, de elmondása szerint még számos ötlet vár megvalósításra.

A Lupa felvonultat számos rangos versenyt vízen és a parton egyaránt, a sportágak legjobbjaival. A kínálat szinte kimeríthetetlen: itt van például a közép-európai régió legnagyobb wakeboard centruma, működik egy búvárcentrum, a kristálytiszta vízben elsüllyesztett tereptárgyakkal, de a SUP és a többi evezős sport vagy vitorlázás és a surf kedvelőinek is kiváló a terep. A bevállalósabbak kipróbálhatják a Flyboardot, vagy szuperhős módjára előtörhetünk a habokból a menő Jetovatorral is. És nem beszéltünk még a változatos beach sportokról, a szabadtéri edzőteremről, a teqballról vagy a strand vízilabdáról, ahogy a nyíltvízi úszásra is nehéz lenne ideálisabb terepet találni. A Lupa nyár az aktív élmények és a versenyek mellett edzőtáborokkal, napközis gyermek sporttáborokkal, sportnapokkal csalogat mindenkit Budapest Tengerpartjára.

Objektum doboz

A Lupa-tó nem csupán a szabadidős- és sporttevékenységek változatos tárházát nyújtja, de gasztronómiai kínálata is igyekszik minden igényt kielégíteni.  Míg az Öböl Strandon elsősorban hagyományos strandbüféket találunk, a LUPA Beach gasztrosétányán egyszerre ott vannak a tipikus strand ételek és a különlegesebb fogások. Az olyan klasszikusok, mint a lángos, palacsinta, hot dog, hamburger, pizza, gyros vagy a hekk mind megtalálhatók, hiszen a két strandon összesen 27 vendéglátóegység nyújt sokszínű kínálatot. A vízparti koktélbárok és beach klubok is színes választékot kínálnak, megtalálható itt a Pasarét bisztró kitelepülésétől, a Divino Beach Bárján át a Michelin-csillagos Costes éttermek strandverziója, a Costes Beach Club is.

A Lupa különösen kedvező ez a kisgyermekes családoknak, hisz' nem kell órákon át csomagolni, hogy aztán hosszas autózást követve érjük el a napsütéses vízpartot. Szóval csak egy ugrás, és indulhat a családi strand-program.  A Lupa Beachen belül egyedi, ide gyártott eszközökből álló, hangulatos játszótér, valamint mellette egy, a mélyvíztől elzárt gyerek strand rész, a „Gyerek Beach” várja a kisebb gyerekkel érkező családokat. A családi strandolásra kialakított részen - a játszótéren túl - vízivár, trambulinpark, vízi dodzsem és ugrálóvár is csalogatja az apróságokat. De a jegyárak kialakításánál is gondoltak a családokra, ahogy a Gyerek Beach részen külön gyerek wc található, sőt a családok részére optimalizált partszakaszon a dohányzást is tiltott. A büfék gasztro kínálatban pedig gyerekes ételek is várják az éhes szájakat.  

Az idei újításokról Gerendai elmondta, hogy teljesen megújult az Öböl Strand rész, ami mérsékeltebb jegyárakkal várja a látogatókat. Hogy még könnyebb legyen kijutni, idén már direkt buszjárat is közlekedik a belvárosból a Lupa-tóhoz. Izgalmas látvány a tó közepére 500 méter hosszan benyúló Viastein sétány, aminek a két oldalán színvonalas beach klubok és új strandszakaszok várják a látogatókat. A homoknyelvre épített promenád Magyarországon egyedülálló térkőburkolatokat mutat be, mind minőség, mind technikai megoldások szempontjából. Így lehetősége nyílik mindenkinek, megismerkedni álmai térkövével, és akár a nyári strandolás közepette végig sétálni rajta, és kiválasztani mi kerüljön a kertjébe. Az alkalmazott térkövek színvilága tökéletesen illeszkedik a hely hangulatához, továbbá a sétányon kialakításra kerülő Viastein falazó elemekből kiépített pihenők kiválóan alkalmasak meeting point-nak.

Gerendai szeretné a tó északi partjánál található horgász részt is egy kiemelkedő minőségű horgászcentrummá felfejleszteni, illetve a szállás kapacitást bővíteni és a kínálatát színesíteni. Emellett vannak még elképzeléseink a szolgáltatások vagy az aktivitások bővítésére és a strandsportpályákat is jó lenne téliesíteni. Az elkövetkező évek legfontosabb kérdése számunkra, hogy a szezont valahogy meghosszabbítsuk és az időjárás kockázatokat minimalizáljuk – mondja.

Idén már saját, menetrend szerint közlekedő buszjárata is van a Lupának, ami a belvárosból indul és az útba eső forgalmas csomópontokon megállva hozza ki a látogatókat, de a közeli Auchan áruház ingyenes buszjárata is elkanyarodik a tóhoz. A Lupa üzemeltetői a City taxival is megállapodtak, de aki HÉV-vel érkezik, azt a Budakalászi megállótól elektromos kisbusszal szállítják át a strandok főbejáratához. 

Ez ma Magyarországon a legtisztább vizű tó, ami ráadásul észak déli irányban mozog napi 5 métert, a környező sóderen keresztül átszűrődve, ezért komoly öntisztulási képessége van, de ennek ellenére fontos, hogy az egyre jelentősebb számú látogató esetén is megmaradjon a kiváló vízminőség, ezért az élővilág tudatos optimalizálásától a nem elektromotoros vízijárművek tiltásáig sok-sok mindent tesznek a vízminőség megőrzésért. Persze nemcsak a víz megóvása fontos, hanem az is, hogy a környezete se szenvedjen maradandó károkat, ezért a látogatók környezettudatos nevelésére is nagy hangsúlyt helyeznek. Ezt szolgálják a területen belül használt elektromos járművek, vagy a Lupa hulladék minimalizálási programja, aminek lényege, hogy egyre több olyan megoldást alkalmaznak, amivel elkerülhető a felesleges szemétképzés.

Hétfőtől csütörtökig 2900, péntektől vasárnapig 3900 forint a teljes árú jegy, de a gyerek, családi és egyéb kedvezményekkel még olcsóbb. A Sunset jeggyel munka után 17 órától már féláron be lehet jönni, este 8-tól pedig egy vízparti koktélozásra vagy vacsorára már ingyenesen lehet látogatni a területet.

Az Öböl Strand meg kifejezetten olcsón elérhető, hiszen oda a hétköznap vagy hétvégétől függően 1000 vagy 1500 forint a teljes árú belépőjegy.

Kapcsolódó írásaink