Kultúra

Csaknem kétezer programmal várták látogatókat a Múzeumok Éjszakáján

 Országszerte négyszáz intézményben csaknem kétezer programmal várták a látogatókat a 17.Múzeumok Éjszakáján, melynek idén egyik központi helyszíne Szombathely volt.

Csaknem kétezer programmal várták látogatókat a Múzeumok Éjszakáján
A Magyar Nemzeti Múzeum a Múzeumok éjszakáján, 2019. június 22-én
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a szombathelyi Smidt Múzeumban szombaton este a programsorozat idei központjának számító vasi megyeszékhelyen megnyitotta az „Egy szelet Szombathely” címet viselő, a kiegyezés utáni évtizedek szombathelyi kávéházainak és cukrászdáinak stílusát és hangulatát felidéző kiállítást.     

Az államtitkár Magyarország legnagyobb fesztiváljának nevezte a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatát, amelyen egyetlen éjszaka alatt várhatóan idén is legalább négyszázezer ember vesz részt.

Hozzátette: nemcsak múzeumokról szól ez az éjszaka, hanem a művészetekről, a kultúráról is, hiszen például Szombathelyen az idei rendezvény „fővárosában” például a helyi színház, a szimfonikus zenekar, de még a Szombathelyi Törvényszék is bekapcsolódott, a irodalomtól a zenén át a képzőművészetig megjelenik minden.

Beszédében kiemelte, Magyarországnak hihetetlenül erős kulturális intézményhálózata van, valamint hihetetlenül erős az a szakembergárda is, amely ezt a intézményhálózatot működteti és akik hetek óta azon fáradoznak, hogy a Múzeumok Éjszakája úgy sikerüljön ahogy azt a közönség már elvárja.

Úgy fogalmazott, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, jó döntés volt Szombathelyet megtenni a rendezvénysorozat idei központjának, szavai szerint a helyi kiállításokból és programokból olyan példákat lehet meríteni, amelyeket azután Békéscsabán, Kisvárdán vagy Nyíregyházán is érdemes lesz megvalósítani.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom