Kultúra

Videóinstallációk komolyzenével a Terézvárosban

A romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből ad ingyenes koncertet Balázs János zongoraművész szombat este a Zeneakadémia előtt, a zenét képzőművészek által készített videoinstallációk színesítik.

Videóinstallációk komolyzenével a Terézvárosban
Ingyenes koncertet ad Balázs János zongoraművész szombat este a Zeneakadémia előtt
Fotó: MH

Az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió közös műsorában Simonffy Márta, a VI. kerület alpolgármestere elmondta, hogy 2011-ben indították el a kerület szabadtéri összművészeti estjeit, amelyeknek alapötlete az volt, hogy a "magas kultúrát" kivigyék az utcára. 

Az esten az eredetileg zongorára írt művek mellett opera, dal és zenekari művek átiratai, a romantikus programzenén túl pedig a magyar zene és annak hatásai, Liszt, Kodály és Brahms művei is megszólalnak. A koncertet egy Cziffra György-átirat zárja Balázs Jánostól - közölte korábban a Zeneakadémia az MTI-vel.

A koncert után Gábor Éva Mária, Gutema Dávid, Horkay István, Mikula Dávid és Pál Gábor képzőművészek - a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége tagjai - erre az estére komponált videóinstallációi lesznek láthatók a zenepalota homlokzatán. Az alkotók a koncert egy választott zenei motívumára, másrészt a palota kivételes ornamentikájára komponálták meg egyedi műveiket - hangzott el a műsorban, amelyben az alpolgármester arról is beszélt, hogy terveik szerint a programot később összeművészeti eseménnyé bővítik.
 

Kapcsolódó írásaink

Napfordulót váró harmóniák

ĀBalázs János zongorakoncertje a Zeneakadémia előtt Terézváros önkormányzata 2011-ben indította el a szabadtéri összművészeti estjeit

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom