Kultúra

Megnyílt a Hopp Ferenc Múzeum jubileumi kiállítása

Szinte valamennyi ázsiai kultúrába betekintést nyújt az idén százéves Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Made in Asia címmel szerdán megnyílt, jubileumi kiállítása.

Megnyílt a Hopp Ferenc Múzeum jubileumi kiállítása
Az 500 műtárgyból rendezett kiállítást június 20-tól 2020. augusztus 30-ig láthatja a közönség
Fotó: MTI/Mónus Márton

Az Andrássy úti Hopp Múzeum „kis szigete az ismeretlennek, távolinak”, egy értékes „térkapu” a képzeletünkben élő, de elképzelhetetlen Kelet felé - szólt az intézményről a tárlat megnyitóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Fekete Péter felidézte: Hopp Ferenc világutazó műgyűjtő éppen száz éve hagyományozta a magyar államra négyezer darabos gyűjteményét és Andrássy úti villáját, azzal a feltétellel, hogy ott ázsiai művészeti múzeum nyílik. De a tárlat egy másik évfordulót is ünnepel: 150 éve indult útjára az első magyar állami Ázsia-expedíció Xántus János vezetésével - emlékeztetett.

A 19. század végén, a 20. század elején aztán Hopp Ferenc mellett több magyar is gyűjtötte az ázsiai műtárgyakat. Többségük végül szintén a köznek adományozta gyűjteményét, ezek a kollekciók pedig mára szintén a Hopp Múzeumhoz tartoznak - számolt be az államtitkár.

Érdeklődők a Made in Asia - Százéves a Hopp Múzeum című kiállításon 2019. június 19-én, a megnyitó napján
Érdeklődők a Made in Asia - Százéves a Hopp Múzeum című kiállításon 2019. június 19-én, a megnyitó napján
Fotó: MTI/Mónus Márton

Fajcsák Györgyi múzeumigazgató, a kiállítás kurátora hangsúlyozta: válogatásuk összegzés és főhajtás a magyar Ázsia-kutatás 150 éves, valamint a múzeum 100 éves múltja előtt.

Mint megjegyezte, a Hopp Múzeum időszaki kiállításai az épület méretei miatt rendszerint csak egy-egy kultúrával foglalkoznak, a jubileumi tárlat azonban minden gyűjteményrészt felvonultat: a kínai, a japán, a koreai, az indiai, a délkelet-ázsiai, a mongol, a tibeti-nepáli, a közel-keleti és a Zichy-féle régészeti kollekciót.

A kiállítás természetesen tiszteleg Hopp Ferenc előtt  - mellszobra mellett bemutatva például a gyűjtemény legelső darabját, egy Ádenben vásárolt strucctojást -, de felidézi más korabeli magyar Ázsia-utazók, műgyűjtők alakját is.

A kronologikus sorrendben rendezett tárlat korabeli, 1906-ban készült vitrinekbe helyezve villantja fel azt, hogy a száz évvel ezelőtti látogató hogyan találkozhatott a frissen megalakult intézmény műtárgyaival, majd egy múzeumi raktár polcrendszerét imitálja az installáció.

Fajcsák Györgyi elmondása szerint a 2. világháború utáni időszak nemcsak szervezeti értelemben hozott változást a Hopp Múzeum működésében - ekkor évtizedekre az Iparművészeti Múzeumhoz került -, de az ötvenes években kényszerűségből számos magángyűjtő is itt helyezte el műtárgyait.

Rendhagyó forrást jelentett a szocialista magyar ipar által a Közel-Keletről vásárolt bronzhulladék, amelyben számos értékes leletre bukkantak az intézmény szakemberei, de a Hopp Múzeumba kerültek az ötvenes évektől a Kínából, Koreából és más baráti országoktól érkező állami ajándékok is - közölte Hársvölgyi Virág társkurátor.

A kiállítás utolsó terme a buddhizmus mindhárom ágának műtárgyanyagát felvonultatva vezeti el a látogatót a nyolcvanas, kilencvenes évek gyűjteményezési történetéig, a Hopp-villa kertjében és kerítésén elhelyezett tablókon pedig az épület és a kert múltja elevenedik meg.

A Hopp Múzeum gyűjteménye ma már 30 ezer műtárgyat, 20 ezer dokumentumot és fotót, a szakkönyvtárban csaknem 40 ezer kötetet őriz, és Magyarország egyetlen, kizárólag Ázsia művészetét bemutató intézményeként hiteles közvetítője szeretne lenni az ázsiai kultúráknak - közölte az intézmény vezetője.

A Fajcsák Györgyi és Hársvölgyi Virág által rendezett kiállítás 2020. augusztus 30-ig látható a Hopp Ferenc Múzeum épületében, illetve kertjében.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom