Kultúra

Összesen 404 előadással zárult az Opera Puccini Itáliája évada

Összesen 404 előadás, közte 16 bemutató és 56 repertoárdarab várta a közönséget Budapesten, vidéken, külhoni magyarlakta településen és külföldön az Opera Puccini Itáliája évadában.

Az előadások közül 297 kőszínházban, 107 turnén és vendégjáték részeként valósult meg. Az Opera művészei az Erkel Színházon és a próbaüzemben megnyílt Eiffel Műhelyházon kívül további három fővárosi helyszínen, 25 vidéki és 13 külhoni magyarlakta településen, valamint 9 külföldi nagyvárosban fordultak meg Dél-Koreától az Egyesült Államokig, és léptek fel csaknem 350 ezer néző előtt - közölte a dalszínház kedden az MTI-vel. 

Az intézmény a június 17-i évzáró Csillagóra gálaesten jutalmazta az eltelt évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit.  

A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese címet viselheti Balga Gabriella lírai koloratúr mezzoszoprán, Boncsér Gergely tenor és Haja Zsolt bariton. A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja (Csillaga) címben Tatjana Melnyik első magántáncos részesült.

A Magyar Állami Operaház Énekkarának Kamaraművésze címet az Opera Énekkar egyik tagja, Tóth G. Zoltán, míg a Magyar Nemzeti Balett Kamaraművésze címet Majoros Balázs címzetes magántáncos kapta, a Magyar Állami Operaház Kamaraművésze címet Kiss Sándor klarinétművész érdemelte ki.

A Székely Mihály emlékét őrző plakettel idén Palerdi András magánénekes munkáját ismerték el, míg az Oláh Gusztáv egykori főrendező és vezető tervezőn nevét viselő emlékplakettet Alexandru Agache magánénekes vehette át. 

A karmestereknek és hangszeres művészeknek adható Ferencsik János-emlékdíjban Kovács Judit, az Opera Zenekar hegedűművésze részesült, míg a Komor Vilmos karmester emlékére alapított plakettet Csige Attila üstdobművész érdemelte ki.

Az Operaház egykori elismert jelmeztervezője, Márk Tivadar emléke előtt tisztelgő plakett idei díjazottja Lisztopád Krisztina jelmeztervező lett, az Erkel Színház egykori főügyelője, Gela Lajos emlékére alapított plakettben, amelyet az Opera művészeti támogató területén dolgozó munkatársa kaphat meg, Fekete Veronika feliratozó részesült.

Kapcsolódó írásaink

A hang nem elég, kell a varázslat

ĀJosé Cura: Milyen negyedik tenorról beszélünk? – Egy út van, megértetni a közönséggel, hogy az operaénekes nem egy szánalmas krumpli, aki csak áll a színpadon, és hangosan kiabál

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom