Kultúra

Marton Évának ítélték a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját

 Marton Éva operaénekes a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját (Gold Medal in the Arts) veszi át kedden az Egyesült Államok nagykövetének budapesti rezidenciáján.

Marton Évának ítélték a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját
Marton Évát a világ egyik legkiemelkedőbb drámai szopránjaként tartják számon
Fotó: Zeneakadémia/Emmer László

Az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban működő Kennedy Központ 2005 óta ítéli oda a Gold Medal in the Arts elnevezésű kitüntetést olyan személyeknek, akik kiemelkedő pályafutásuk révén a világ legjelentősebbjei közé tartoznak és  inspirálóként hatnak a nemzetközi művészeti életben - közölte a Zeneakadémia kedden az MTI-vel. 

A Kennedy Center a díjjal azt a rendkívüli hatást ismerte el, amelyet Marton Éva a világ zenei életére gyakorolt. A világ egyik legkiemelkedőbb drámai szopránjaként számon tartott Marton Éva többször is nagy sikert aratott a kulturális központ színpadán, amikor például Richard Strauss Elektra című operájának főszerepét vagy éppen Turandotot énekelte, közreműködött továbbá a Magyarország tiszteletére rendezett Millenniumi Gálakoncerten is.

Marton Éva, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritája, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja a következő hónapokban több mesterkurzust tart Szegeden, Moszkvában, Barcelonában és Weimarban, emellett idén a szentpétervári Elena Obrazcova Énekverseny zsűritagja is. Már folynak a 2020-as IV. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny előkészületei, az eddigi három énekverseny alapján a rendezvény idén felvételt nyert a Nemzetközi Zenei Versenyek Szövetségébe. 

A Zeneakadémián tavaly indult a Marton Stúdió elnevezésű nemzetközi operakurzus, ahol a művész fiatal operaénekeseket és mesterdiplomával rendelkezőket avat be az énekművészet kulisszatitkaiba. 

Az Egyesült Államok Kennedy Központjának Nemzetközi Bizottsága idén júniusban Budapesten és Bécsben tartja tizenhatodik alkalommal rendezett konferenciáját, a testületben az intézményt támogató befolyásos mecénások foglalnak helyet.

Hasonló kitüntetésben részesül idén Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Ádám és Fischer Iván karmesterek is.

Kapcsolódó írásaink

Napfordulót váró harmóniák

ĀBalázs János zongorakoncertje a Zeneakadémia előtt Terézváros önkormányzata 2011-ben indította el a szabadtéri összművészeti estjeit

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom