Kultúra

Pedro Almodóvárt életműdíjjal tünteti ki a velencei filmfesztivál

Pedro Almodóvar spanyol filmrendezőt Arany Oroszlán-életműdíjjal tüntetik ki az idei velencei filmfesztiválon - jelentették be pénteken a szervezők.

Pedro Almodóvárt életműdíjjal tünteti ki a velencei filmfesztivál
Almodóvar a bejelentésre reagálva úgy fogalmazott: az Arany Oroszlán az egyik házi kedvence lesz két vele élő macskája mellett
Fotó: AFP/Laurent EMMANUEL

Alberto Barbera fesztiváligazgató közleményében méltatta Almodóvárt, aki „a legsokoldalúbb, legellentmondásosabb és legprovokálóbb portrékat vázolta fel filmjeivel a Franco-korszak utáni Spanyolországból”.

Filmjei „a bűn, a vágy és az identitás” kérdéseit feszegetik „maró humorral és vizuális ragyogással” - fűzte hozzá Barbera.

Almodóvar a bejelentésre reagálva úgy fogalmazott: az Arany Oroszlán az egyik házi kedvence lesz két vele élő macskája mellett. „Szívem mélyéből köszönöm!” - mondta.

A 69 éves spanyol rendező az 1980-as években kezdte pályafutását. Legismertebb filmjei között szerepel az Asszonyok az idegösszeomlás szélén, a Mindent anyámról és a Volver. Legutóbbi, Fájdalom és dicsőség című filmjét a cannes-i filmfesztiválon mutatták be. A produkció főszerepét alakító Antonio Banderas a legjobb színész díját kapta.

A velencei filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik meg.
 

Kapcsolódó írásaink