Kultúra

Új helyre költözik a VOLT Fesztivál

Június 25-én új helyszínen, a korábbi szomszédságában nyitja meg kapuit a 27. Telekom VOLT Fesztivál.

Új helyre költözik a VOLT Fesztivál
A Harka felé található területet közművesítették, új víz-, szennyvíz-, és csatornahálózatot építettek ki
Fotó: MH

ÚJ HELYSZÍNEN A TELEKOM VOLT FESZTIVÁL 

A fesztivál indulása óta állandó kérdés az esemény helyszíne. Nem véletlen, hiszen az 1993-ban, mindössze 800 néző részvételével a Soproni Sportcentrumban megtartott első VOLT már az első évtizedben Magyarország egyik leglátogatottabb vidéki fesztiválja és egyben legfontosabb turisztikai eseménye lett. A sportcsarnokot 2001-ben nőtte ki, ekkor költözött át a Lővér Kempingbe, amely több szomszédos területtel együtt 2018-ig adott otthont a VOLT-nak. 

„Mintegy két évtizede tartó dilemma oldódik meg az idén: a VOLT eddigi helyszínén állandó kérdés volt ugyanis, hogy mennyire biztos a fesztivál jövője, a rendezvénynek 2001 óta otthont adó területeken ugyanis semmiféle fejlesztésre nem volt lehetőség, így rendszeres kérdésként merült fel, hogy maradhat-e Sopronban a VOLT” – meséli Lobenwein Norbert, a Telekom VOLT Fesztivál alapítója, aki azt is közölte: 2016-ban, a Modern Városok Program kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök vetette fel először, hogy Sopron megérdemelne egy szabadtéri fesztiválhelyszínt, amely városi méretű rendezvények mellett a VOLT megrendezésére is alkalmas lehet. A kormány erre a célra közel egymilliárd forint támogatást biztosított Sopronnak, a beruházás pedig tavasszal kezdődött.

„Sopron vezetőivel az év végén megállapodást kötöttünk, amely biztosítja, hogy a VOLTnak legalább 10 évig Sopron ad otthont” – tette hozzá a szervező. 

Objektum doboz


VILÁGSZTÁROK A VOLTON 

Ahogyan azt már megszokhattuk, a magyar zenei élet színe-java mellett idén is számos világsztár érkezik Sopronba. „Továbbra is célunk, hogy a VOLT igazán sokszínű zenei kínálatot mutasson fel. Ennek megfelel az idei program is, amely napról-napra, színpadról-színpadra ígér igazán eklektikus programot” – mondta a VOLT budapesti sajtótájékoztatóján Fülöp Zoltán, főszervező, majd emlékeztetett, hogy a világ egyik legzseniálisabb gitáros-ikonja, Slash már másodszor játszik a fesztiválon, csakúgy, mint a Papa Roach, de jön a fékezhetetlen energiával tomboló Slipknot, a legendás kaliforniai hip hop csapat, a Cypress Hill, az újra aktívan koncertező Ugly Kid Joe, a svéd dance-metal/metalcore zenekar, az Amaranthe, az ismét az eredeti trió-felállásban turnézó Black Eyed Peas pedig az összes slágerét elhozza a VOLT közönségének. 

A VOLT EDM fronton is erős: olyan előadók ígérnek felejthetetlen partikat, mint a Grammy-díjra is jelölt Robin Schulz, Lost Frequencies, Parov Stelar, Martin Solveig, Friction, a Kollektiv Turmstrasse, de a finomabb zenét kedvelőkre is gondoltak a szervezők, így a Kruder & Dorfmeister, a Nouvelle Vague, vagy az olasz származású amerikai dalszerző-zseni, Laura Pergolizzi, azaz LP is koncertezik majd Sopronban. 

ÚJ FEJEZET... 

„A visszatérő vendégeinknek és Sopron város lakóinak sem árulok el titkot azzal, hogy nagy jelentőségű a VOLT városunk életében” – mondta el a sajtótájékoztatón jelen lévő Farkas Ciprián, Sopron tanácsnoka, aki szerint minden lokálpatriótának, egy város vezetőinek pedig különösen jó érzés, ha a megszokottnál több figyelem irányul arra a helyre, amelyet a legjobban szeret. „A VOLT idején jellemző érdeklődés pedig igencsak tapintható: megtelnek a szállodák, az éttermek, a kávézók, a parkok, az utcák, a terek, fiatalok, idősebbek és családok érkeznek a hűség városába Magyarországól és külföldről egyaránt. Ha bekapcsolom a TV-t, kinyitom az újságot, 'rólunk szólnak a hírek, velünk van tele a sajtó' – hogy az idén 30. születésnapját a VOLTon ünneplő Tankcsapda slágerét idézzem” – tette hozzá a tanácsnok. 

Farkas Ciprián elmondta: hatalmas ajándékot kapott Sopron, amikor a kormány forrást biztosított egy olyan szabadtéri rendezvényhelyszín kialakításához, amely városi események és a fesztivál lebonyolítására is alkalmas. 
„Közös történetünk új fejezethez érkezett. Az elmúlt években az egyik leggyakoribb kérdés a VOLT helyszínére, jövőjére vonatkozott. Ma már sokkal inkább az foglalkoztat mindenkit, vajon hogyan tudunk élni ezzel a nagy lehetőséggel, hogyan tudjuk továbbfejleszteni Európa egyik legjobb fesztiválját. A döntés óta nagyjából fél év telt el, ami nem igazán hosszú idő egy ilyen szintű beruházáshoz. Engedjék meg, hogy ezen a helyen mondjak köszönetet annak a sok-sok munkatársnak: tervezőknek, kivitelezőknek, akik hónapok óta – és még ezekben a napokban is – a helyszínen dolgoznak azért, hogy június 25-én kinyithassuk a kapukat, és azt mondhassuk Önöknek: érezzék jól magukat Sopronban!” - mondta el a tanácsnok. 

VOLT EXKLUZÍV: HALOTT PÉNZ 15 - JUBILEUMI FESZTIVÁLSHOW 

A VOLT nem lenne VOLT, ha nem készülne évről évre valami különlegessel, valami valóban egyedivel. Az utóbbi évtized egyik legnagyobb sikersztorija a Halott Pénzé. Dalaik egy – sőt, valószínűleg több – generáció himnuszává váltak, több milliós nézettséget hoztak a YouTube-on, a csapat pedig arénákat tölt meg, és az összes fesztiválon nagyszínpadon koncerteznek. 

A VOLT ennek jegyében június 29-én, szombaton ad teret a Halott Pénznek egy különleges, jubileumi show-ra, amit csak itt és csak most láthatnak a rajongók.

A zenekarral együtt ünnepel majd Beat (Fekete Vonat), Bérczesi Robi (Hiperkarma), Mentha (Hősök), Papp Szabi (Supernem), Rúzsa Magdi és a Wellhello is.

Objektum doboz

TANKCSAPDA 30 
Tavaly Lukács Laci ötvenedik szülinapját ünnepeltük, és már akkor tudtuk, hogy 2019-ben is lesz okunk a koccintásra: az egyik legjelentősebb magyar rockzenekar idén 30 éves. A VOLT  nagyszínpadára június 27-én érkeznek a Tankok és tudjuk, hogy ugyanolyan lehengerlő energiák szabadulnak majd fel a nézőtéren, mint eddig. 

TÖBB, MINT ZENEI FESZTIVÁL 
Noha mindig zenei fesztiválként beszélünk a VOLT-ról, nem lenne szabad elfelejteni, hogy a VOLT nem csak a zenéről szól. 
A VOLT idén is teret ad a tehetségeknek: a VOLT CORNERben bárki bizonyíthat, és akár a fesztivál színpadán is bemutatkozhat, a Nagy-Szín-Pad! idei résztvevői (KosziJanka, a Follow the Flow, a Nomad, a USNK, a New Level Empire, a Stolen Beat, a The Bluebay Foxes és a győztes, Useme) pedig a VOLTon is koncerteznek. 

Idén visszatérnek a legnagyobb dumások: Fábry Sándor és Janklovics Péter fellépése próbára teszi majd a rekeszizmokat, lesz TÁP Színház, de olyan nagyszerű előadókat is vendégül lát a VOLT, mint Csernus Imre, Zacher Gábor, Hevesi Kriszta, vagy a Szépírók társaságának tagjai. A Highlights of Hungary elhozza az év leginspirálóbb történeteit, mint noÁr, az Adománytaxi, Köbli Norbert producer és Ruben Brandt, valamint a Ligeti Bolt, a POKET és a Telep alapítói.

A látogatók minden nap detox jógával indíthatják a napot, illetve a VOLT kihagyhatatlan eleme a Fesztiquiz, melynek során a résztvevők értékes VOLTos ajándékokkal lehetnek gazdagabbak. Az adrenalin-junkie-kat idén is várja a több mint 30 méter magas óriáskerék, amely a HungaroControl jóvoltából épül fel, de lesz bungee jumping, dodgem, katapult, trambulin és ping pong is. 

A fesztivál szervezői azokra is gondoltak, akik néhány órára szeretnének kiszakadni a nyüzsgésből: VOLT Kertmoziban minden este 2-2 olyan kultikus filmet nézhetnek meg a szabad ég alatt, mint a Holt költők társasága, a Ponyvaregény, az Annie Hall, vagy a nemrég óriási sikerrel bemutatott Bohém Rapszódia és a Pécsi szál. 

A páneurópai piknik harmincadik évfordulójára a #piknik30 nevet viselő programsorozaton emlékezhetnek a fesztiválozók, többek között Lobenwein Tamás fotóiból készült kiállítással, az 1989-es évek slágereit felvonultató diszkóval, és Weiler Péter alkotásaival. A helyszín könnyed, „fesztiválos” formában idézi meg '89 és a határnyitás szellemét, főképp azokat a fiatalokat célozva, akik életkoruknál fogva keveset tudnak az akkori eseményekről. A különleges helyszínre félbevágott Trabantokból kialakított ülőbútorok, és egy szintén Trabantból kialakított fotóinstalláció kerülnek ki. A nappali közösségi, pihenő helyszín esténként házibulivá változik: egy KGST-gyártmány lakókocsiból kialakított dj-pultból 80- as évekbeli zenék szólnak majd. 

A VOLT a gyerekeket is szeretettel várja: 11 éves kor alatt mindössze egy VOLT Fesztiválról készült rajz a belépőjük, és olyan különlegesen izgalmas programokon vehetnek részt, mint a fesztivál színfalai mögött tett látogatás, a bábszínház, a hangszer-próba, vagy a színes-vidám pom-pom party. 

A képzőművészet iránt érdeklődőket Nagy László tervezőgrafikus plakátkiállítása és az Amikor Galéria várja, ahol a '90-es évek popkulturális plakátjait tekinthetik meg többek között Lovasi András, Ganxsta Zolee, Müller Péter és ef. Zámbó István tárlatvezetésével, a VOLT ART GROUP tagjai pedig vállalták, hogy egyedivé teszik a fesztivál helyszíneit, így ef. Zámbó István a Telekom VIP, Rutkai Bori az NKM - Petőfi Rádió Színpad, Magyarósi Éva a Sopron Színpad, Mimma Nosek pedig a Liget Klub dekorációját készítette el. 

A VOLT idén otthont ad a Palacsinta fesztiválnak, ahol a palacsintakészítők különlegesebbnél különlegesebb finomságait kóstolhatják meg a látogatók, a Poncichter Negyedben pedig a legkiválóbb pincészetek borai közül válogathatnak. 

VOLT+ 

A Telekom VOLT Fesztivál most is feladatának tekinti a nemes ügyek felkarolását és a társadalmi szerepvállalást. 2019-ben együttműködik az Út a Mosolyért Alapítvánnyal, valamint a Média Unioval, amely ebben az évben a tanári pálya megbecsülésének növelését tűzte ki céljául. A VOLTon idén helyet kap a Láthatatlan kiállítás is, amelyen bárki kipróbálhatja, milyen látássérültként létezni. A fesztiválozók ebben az évben is többször használható és visszaváltható repohárból fogyaszthatják italaikat. 

BAROKK ÉS REFORMKORI UTAZÁS A VOLT-ON 

A fertődi Esterházy-kastély és a nagycenki Széchenyi-kastély ismét jelen lesz a VOLT-on.
A nagy történelmi múltú kastélyok fotófalainál korabeli időutazóként, akár Esterházy „Fényes” Miklós herceg fertődi, vagy Széchenyi István gróf nagycenki kastélya előtt is fotózkodhatsz, és hasznos fesztivál ajándékot is kaphatsz az örökséghelyszínek sátránál. 

VOLT-os karszalaggal a fesztivál ideje alatt és a fesztivál utáni héten (2019.06.26-2019.07.07) mindkét kastély, a barokk pompájú fertődi Esterházy-kastély és a reformkori elegancia nagycenki Széchenyi-kastélya, a Széchényi-örökség térítésmentesen látogatható.  A fertődi Esterházy-kastély és a nagycenki Széchényi-örökség is vár a VOLT idején. 

„Közös törekvésünk a VOLT szervezőivel, hogy a fesztiválra érkezőknek megmutassuk: nem csak a színpadok környékén érdemes az időt eltölteni, hanem fel kell fedezni magát a várost, Sopront és a környékét is. A fesztiválok olyan rendezvények, amelyek az attrakciók, látnivalók, és egyéb turisztikai vonzerők mellett nagymértékben hozzájárulnak egy térség turisztikai fejlődéséhez: a zenei-, kulturális- és sportrendezvények révén is ismertté válhat egy-egy hazai település, de a fesztiválok abban is segítenek, hogy új célközönséget tudjon megszólítani a programnak otthont adó város. 
Továbbra is hiszünk abban, hogy ha valaki a VOLT fesztivál ideje alatt belekóstol Sopron történelmi városának hangulatába, megismeri a környék borkultúráját és természeti kincseit, akkor később szívesen tér vissza a barátaival, családjával együtt egy hosszabb utazásra” – mondta Németh Anna, a Magyar Turisztikai Ügynökség értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettese a budapesti sajtótájékoztatón.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom