Kultúra

Okosmegoldások is lesznek az új Nagyjátszótéren

Komplex játszópark épül a Városligetben különféle fejlesztő játékokkal

A tereprendezést követően megkezdődött a csaknem ötven különleges játékelem telepítése a városligeti Nagyjátszótéren, amely Európa egyik komplexebb játszóparkja lesz – közölte Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója tegnap az MTI-vel.

A családbarát fejlesztések részeként hét új játszótér kap helyet a megújuló Városligetben, ezek közül az első a Nagyjátszótér, amely a park délkeleti részén, a Dózsa György út–Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen épül fel, öt bejárattal. A Városliget Zrt. a munkálatok megkezdésekor kialakított egy kisebb, ideiglenes játszóteret a korábbi játszótér jó állapotban lévő felújított és minősített eszközeiből. Az új Nagyjátszótér várhatóan őszre készül el, minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg- és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítenek több mint 13 ezer négyzetméteren.

Gyorgyevics Benedek elmondta, hogy jó ütemben haladnak a Nagyjátszótér kivitelezésének munkálatai, a játékelemek telepítését követően a parkrész zöldfelülete teljesen megújul, az aljnövényzetet rehabilitálják, és új, ligethonos fákat is ültetnek. Majd hangsúlyozta: a játékeszközöket úgy válogatták össze, hogy korosztályonként megfelelően fejlesszék a kulcskompetenciákat, a kognitív képességeket. Az esélyegyenlőség, a társadalmi integráció jegyében nagy hangsúlyt fektettek az akadálymentesítésre és az érzékenyítésre. A Nagyjátszótér központi eleme egy háromszintes mászóka lesz, amelyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspirált.

A játszótér szerkezetét úgy alakítják ki, hogy a legkisebbek egy védett belső körben játszhatnak, miközben a szüleik kényelmes ülőalkalmatosságokon követhetik őket. Az okosmegoldások sem hiányoznak majd: a csúszdák a sebességet mérik, a homokozóban az ugrótávolságot.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom