Kultúra

A kortárs irodalom hétvégén a Duna-korzón vendégeskedik

Több mint háromszáz új kötettel várja a közönséget csütörtöktől a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok – Ma kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál a PIM-ben

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése kilencvenedjére rendezi meg a kortárs irodalom ötnapos ünnepét a fővárosban és országszerte. A hagyományos budapesti helyszín a Vörösmarty tér helyett a Duna-korzó lesz, a vidéki rendezvények központi megnyitóját pedig Miskolcon tartják.

A kortárs irodalom hétvégén a Duna-korzón vendégeskedik
A Vigadó tér és a Március 15. tér közötti terület lesz az irodalomkedvelők központja
Fotó: Bodnár Patrícia

Idén június 13. és 17. között rendezik meg Budapesten, számos vidéki és határon túli helyszínen a 90. Ünnepi Könyvhetet és 18. Gyermekkönyvnapokat. Az országos megnyitót Miskolcon tartják, ahol Szőcs Géza beszédét követően a kerek évforduló alkalmából emléktáblát is avatnak: Supka Géza 1927-ben itt tett javaslatot a kortárs irodalmat ünneplő, az írót és olvasót közelebb hozó rendezvény elindítására a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesületének közgyűlésén. A központi rendezvényt a Vörösmarty tér átépítése miatt a Petőfi téren Simon Márton költővel együtt nyitjuk meg – mondta el Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke az esemény budapesti sajtótájékoztatóján tegnap. Hozzáfűzte: a Vigadó tér és a Március 15. tér közötti területen százhatvannyolc kiadó kínálatából, mintegy háromszáz kötetből válogathatnak az irodalomkedvelők, újdonságként két-két irodalmi, illetve mesehajót is indítanak a hétvégén a Dunán. Az MKKE elnöke azt is hangsúlyozta, azért, hogy a közönség dolgát megkönnyítsék, több bejárata is lesz a fesztiválnak, a tájékozódást térképekkel, információs pultokkal is segítik. A legnépszerűbb szerzők közönségtalálkozóit, dedikálásait pedig a standok helyett a Vigadó tér parkjába helyezték át, ahol egyszerűbb lesz a sorbanállás is – emelte ki Gál Katalin.

Ágoston Zoltán, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője hangsúlyozta: kiegyensúlyozott a könyvhét idei kínálata, rengeteg jó könyv született. Mások mellett kiemelte Nádasdy Ádám, Lackfi János, Peer Krisztián versesköteteit, a prózai kínálatból pedig három vajdasági szerzőt, a Jelenkor Kiadó Kolozsváros című irodalmi baedekerét, illetve Ferdinandy György és Szilágyi István új műveit.

A könyvhét gyermekirodalmi termését Both Gabriella újságíró–szerkesztő mutatta be. Hangsúlyozta: közel száz új gyerekkönyv jelenik meg, köztük Marék Veronika, Berg Judit, Bán Zsófia és Zalka Csenge Virág kötetei. Ma már biztosan kijelenthető, hogy felnőtt a magyar gyerekirodalom, és végre a rangjának megfelelően van kezelve – emelte ki Both Gabriella. Azt is hozzátette: már nincsenek tabuk a gyerekirodalomban, különféle családmodellekről, diszlexiáról és számos más, a korosztályt érintő problémáról szólnak a művek.

A 90. Ünnepi Könyvhéthez csatlakozva ma kezdődik a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) a Margó Irodalmi Fesztivál, ahol Mundruczó Kornél rendezővel együtt emlékeznek meg a június elején elhunyt Térey Jánosról – hangsúlyozta Valuska László fesztiváligazgató. Kiemelte: a rendezvényen számos könyvheti újdonságot bemutatnak, de lesznek koncertek, beszélgetések – mások mellett Udvaros Dorottya és Ónodi Eszter színésznőkkel –, szombaton pedig gyerekprogramok várják a közönséget.

Kapcsolódó írásaink

Megnyílt a Szent István Könyvhét

ĀAz európai keresztény kultúra értékeit közvetítő szerzőknek járó Stephanus-díjat Robert Sarah bíboros és Szelestei Nagy László akadémikus kapta