Kultúra

Mindent szívesen néz

Kútvölgyi Erzsébet, a Vígszínház Kossuth- és Jászai-díjas színésznője azért szereti a POSZT-ot, mert Pécsett be tudja pótolni, amiről évad közben lemaradt

Az első versenynap után, a pénteki szakmai beszélgetések előtt szánt ránk néhány percet.

Mindent szívesen néz
Kútvölgyi Erzsébet
Fotó: Vigszinhaz.hu

– Mennyi időre érkezett Pécsre? Ha jól hallottam tegnap a recep­ción, nem pár napra jött…

– Szinte végig itt leszek a POSZT-on, igyekszem mindent megnézni.

– Mely előadásokra kíváncsi leginkább?

– Mindegyikre. Amíg tart az évad, sokat játszom, nemcsak saját színházamban, a Vígben, hanem három másik helyen is, így tele van a hónap, nem jutok el máshova. Ilyenkor viszont, amikor nálunk már vége az évadnak, mint a méhecske, megpróbálom begyűjteni, amit lehet.

– Miért fontos ez?

– Szükségem van arra, hogy lássam a kollégákat. Hogy vannak, mit csinálnak, hogyan gondolkodnak a színházról. Én már vén vagyok, de szeretem az újdonságokat befogadni, ugyanakkor örömömre szolgál, hogy nem szabadulnak el ezek az újdonsági hajlamok. Legalábbis annyira nem, hogy ne tudnám követni. Mert az alternatívoktól kezdve mindent szívesen nézek…

– Az előbb említettek miatt?

– Pontosan. Azért, hogy tudjam, hol állnak magyarországi viszonylatban.

– Hogy merre tartanak az aktuális tendenciák?

– Nem annyira a tendencia érdekel, inkább az, hogyan gondolkoznak egy darabról. Hogy maga a darab-e a fontos vagy a látvány, vagy a benne szereplő emberek sorsa. Tehát az egész. Furcsa például, mennyire derül ki egy előadásból, hogy valaki mennyire szereti, ha jó ránézni arra, amit csinált – de néha ez a jó látvány elvonja a figyelmet az emberről. Az se jó, ha a látvány olyan erős, hogy meg kell keresnem benne, hol van az értelem. Amikor idő telik el addig, hogy kimondom: most már tudom, most már látom. Tehát nagyon jó, ha mellbevág egy látvány, de utána jöjjön az érzelem.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom