Kultúra

Képeskönyv Trianonról

Jankovics Marcell a magyarság legtragikusabb eseményéről írt

Tegnap, a nemzeti összetartozás emléknapján mutatták be Jankovics Marcell Kossuth-díjas rajzfilmrendező, grafikusművész, művelődéstörténész, író, a Magyar Művészeti Akadémia alelnökének Trianon című képeskönyvét a Kódex Kulturális Központban.

Képeskönyv Trianonról
Jankovics Marcell (balra) és Rácz András (jobbra) a kötet fanyar humorát emelte ki
Fotó: MH/Ficsor Márton

Az eseményen Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke beszédében elmondta: június 4-e a nemzeti összetartozás napja 2010 óta, amellyel Trianonra, a magyarság életében bekövetkezett legfájdalmasabb eseményre emlékezünk. A legkegyetlenebbül velünk bántak el a trianoni békediktátum megalkotói – foglalta össze Szász. Mint hangsúlyozta, három és fél millió magyar ember élete egy tollvonással idegenbe szakadt. Illetve belső ellentmondások követték egymást a békeszerződés aláírása után. Jankovics Marcell kötete azonban a tőle megszokott eleganciával, fanyar humorral és virtuozitással ad gazdag, mélyreható ismeretanyagot a mohácsi vésztől egészen Trianonig.

A Méry Ratio Kiadó gondozásában megjelent kötetről Rácz András, a Könyvkultúra Magazin főszerkesztője beszélgetett a szerzővel. Arra a kérdésre, hogy miként jelenik meg a gúny a rajzokon, Jankovics Marcell elmondta: ezek az alkotások gúnyrajzok, de nem karikatúrák. Majd hozzátette: a szituáció a fontos, egy-egy alakot, központi figurát sokféleképpen, de többnyire mozgásban próbálta megrajzolni. Így az animátori munkássága is érződik ezeken a képeken. Mint rámutatott, Trianon okainak bemutatása volt a könyv vezérfonala, és ehhez egészen 1526-ig kellett visszamenni. (A Monarchia széthullása is megjelenik a kötetben.)

A két éven át készült kötet a rajzokon kívül szövegeket is tartalmaz, amelyek árnyalják a kilencvenkilenc évvel ezelőtti eseményeket.

Kapcsolódó írásaink