Kultúra

Lessen be Kiss Tibiék alkotói műhelyébe

A Dalok a bolhapiacról egy képzelt színdarab dalait foglalja össze, a próbateremben felvett „live session” kisfilmben pedig megnézhetjük, miként is zajlik az élet az Aranyakkord, azaz Kiss Tibi és Vastag Gábor duójának dalkeltetőjében.

Lessen be Kiss Tibiék alkotói műhelyébe
Kiss Tibi elmondta: A bolhapiac egy, a fejünkben lévő színdarab, ami folyamatosan fejlődik, innen a cím. Ez az ihletettségű környezet ugyanis sokszor hatással van a zenénkre
Fotó: Aranyakkord/Facebook

Az Aranyakkord koncertjeinek hangulatát idézi meg a zenekar most megjelent, negyven perces kisfilmje, a Dalok a bolhapiacról. Kiss Tibi (Quimby) és Vastag Gábor (A Kutya Vacsorája) zenekarával abba a térbe engedik be a közönséget, melyeket külső szemek általában nem láthatnak.

„Most a nézők is képet kaphatnak a dalok születéséről. Ez egy kis werkjelenetekkel színezet, zenés kisfilm, amiben a muzsika játssza a főszerepet, Lajkó Félix a vendégünk és természetesen velünk van állandó szívbéli percussionistánk Gábor Andor UFO is” – meséli Tibi.

A felvételen így teljesen élőben muzsikálnak és a 15 dal között több olyan is hallható, melyet korábban csak fellépéseiken játszottak, de félig kész számok is helyett kaptak a filmben. A kisfilmet egyébként a több Aranyakkord-klipet is jegyző Sinco készítette.

Objektum doboz

De miért pont a bolhapiacról vannak a dalok? Ezt már Tibi magyarázza: „a bolhapiac egy, a fejünkben lévő színdarab, ami folyamatosan fejlődik, innen a cím. Ez az ihletettségű környezet ugyanis sokszor hatással van a zenénkre. Ez egy kis pszichés segítség, egy szál, ami mentén tudjuk, hogy merre járunk. Ezeket a dolgokat járjuk körbe. Éppen ezért sokféle
dal van rajta, a recsegős, torz, pszichedelikus sámánzenétől egészen a lágy, akusztikus altatóig.”

A felvételek során a zenekar vendége volt Lajkó Félix is, aki a legutóbbi Aranyakkord-dalban, a Tudom hogy hol vagyokban is közreműködött. „Innen jött az ötlet, hogy hívjuk meg erre az élő muzsikálásra is, hiszen ő ebben a legjobb, amikor valami valós időben rakódik össze a közös zenélés során” - mondta Vastag Gábor.

„Igazából bedobtuk a mélyvízbe, ahogy a videón is látszik, felfedezhető, hogyan rakódik össze egy dal. Ez egy laza muzsikálás, ahová meghívtuk őt is vendégként” – fűzi hozzá Tibi.

Aki ezután kedvet kap ahhoz, hogy élőben is megnézze őket, annak érdemes a Facebook oldalukat követni a nyári dátumokért.

Kapcsolódó írásaink