Kultúra

Százhatvan éve született Sherlock Holmes és a modern detektívregény atyja

Évforduló

Sir Arthur Conan Doyle (képünkön), a bűnügyi regény műfajának megteremtője 1859. május 22-én született Edinburgh-ban, ír családban.

Százhatvan éve született Sherlock Holmes és a modern detektívregény atyja
Arthur Conan Doyle
Fotó: MH

Az orvosi egyetem elvégzése után praktizálni kezdett, kevés páciense volt, ezért fogott neki az írásnak. A Bíborvörös dolgozószoba (A Study in Scarlet) 1887-ben jelent meg, ebben szerepelt először a különc mesterdetektív, Sherlock Holmes és krónikása, Watson doktor. A nyomozó figuráját egykori sebészprofesszoráról mintázta. Sherlockot imádta a közönség, ám Doyle kevésbé: úgy érezte, beskatulyázza a műfajba, és irodalmi elismertségét is gátolja. Ezért 1893-ban Az utolsó eset című novellában „meggyilkolta”, ám A Sátán kutyájában kénytelen volt feltámasztani. Az író a való életben is szeretett rejtélyeket megoldani, a rendőrség például Hasfelmetsző Jack ügyé­ben fordult hozzá. Doyle A nagy búr háború címmel afrikai élményeiről is írt regényt. 1902-ben ütötték lovaggá, Crowborough-ban halt meg 1930. július 7-én. Születésnapja évfordulójára új ötvenpennys pénzérmét adnak ki Nagy-Britanniában, amelyet Sherlock Holmes alakja díszít.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom