Kultúra

A magyar kormány kiáll a kárpátaljai magyarság mellett

A magyar kormány 2010 óta, de 2014 óta hatványozottan kiáll a kárpátaljai magyarság mellett, szociálisan és politikailag támogatva a csoportot. Ez a jövőben is így lesz - jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a Magyarellenes megnyilvánulások Ukrajnában című dokumentumfilm hétfői, budapesti bemutatóját követő kerekasztal-beszélgetésen.

A vetítést követő kerekasztal-beszélgetésen Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa azt hangoztatta, hogy a magyar kormány 2010 óta kiáll a kárpátaljai magyarság mellett, szociálisan és politikailag támogatva a csoportot. 
Ez a jövőben is így lesz - jelentette ki.
Elképesztőnek nevezte azt a folyamatot, hogy korábban kisebb fajsúlyú cselekményeket követtek el a kárpátaljai magyarság ellen, amelyek azonban robbantásokig, emlékművek meggyalázásáig, fenyegetésekig fajultak.
Szilágyi Péter megköszönte a kárpátaljai magyar vezetőknek, hogy egyértelműen kiállnak a jogaikért, a magyarságukért, betartva az ukrán törvényeket. 
Nem hagyják magukat megfélemlíteni, eltántorítani attól a céltól, hogy magyarul beszélhessenek, oktathassanak, élhessék a mindennapjaikat - tette hozzá.
Úgy fogalmazott: 2014-ben olyan „gesztuspolitika” indult el, amelynek keretében a magyar kormány minden nemzetiséget támogatott Kárpátalján, nem csupán az ott élő magyarokat segítette.
A miniszteri biztos kijelentette, hogy a magyar kormány is bizakodva tekint a jövőbe: azt szeretné, hogy megváltozzon az elmúlt időszakban kialakult magyar-ukrán viszony, és új fejezet kezdődjön, amely előrelépést tesz lehetővé az oktatás és a nyelvhasználat terén.
Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke úgy vélekedett, hogy az új ukrán elnökkel rendszerváltás jöhet el, amely szebb jövőt hozhat a kárpátaljai magyaroknak. Közölte: jó érzéssel tölti el, hogy Budapesten sem közömbösek a kárpátaljai magyarság sorsa iránt.
Kiemelte, hogy ők Kárpátalján törvénytisztelő állampolgárok, akik békét, boldogulást remélnek.

A magyarellenes akciók nem spontán alakultak ki, hanem szervezettek voltak, a hatalomnak állt érdekében a megosztás, a nemzetiségi konfliktusok szítása - mondta Barta József.

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, a Lehoczky Tivadar Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos szaktanácsadója azt mondta, hogy a magyarellenes megnyilvánulásokat vizsgálva ők csupán a dolgukat tették, semmi államelleneset nem követtek el.
A központi sajtó azt hangoztatta, hogy a kárpátaljai magyarok a szeparatisták, ezzel szemben az ukrán hatalom követett el mindent, hogy szeparálja Kárpátalját, és újabb feszültséget robbantson ki - jelentette ki Orosz Ildikó.
Az elmúlt négy évben leépítették a Kárpátalját a központhoz kötő infrastruktúrát. Egyre nehezebb eljutni Kijevbe, nincs már például repülőjárat és a vasúti kapacitásokat is csökkentették - sorolta.
Orosz Ildikó hangsúlyozta: még csak nem is pozitív megkülönböztetést várnak el az ukrán államtól, csupán azt szeretnék, hogy biztosítsa alkotmányos, törvények által garantált jogaikat, ne alkalmazzon kettős mércét.