Kultúra

Hétvégi forgatag először a megújult Múzeumkertben

A kulturális megtartó erő és a rendszerváltozás a Múzeumok Majálisán

Első alkalommal tartják a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) megújult kertjében a Múzeumok Majálisát, amelyen több mint száz múzeum és kiállítóhely programjai, koncertek és kézműves vásár várják az érdeklődőket szombaton és vasárnap.

Hétvégi forgatag először a megújult Múzeumkertben
Új kövezet, rendezett gyepfelület, kellemesebb közönségforgalmi tér a kertben
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A rendezvény idén elsősorban a múzeumok kulturális megtartó erejére szeretné felhívni a figyelmet, másik fókuszpontja pedig a rendszerváltozás harmincadik évfordulója lesz – közölte tegnap a fesztivál főszervezője, Szily Marianna. Utóbbit a múzeum belső tereit behálózó Műtárgysétány’89 idézi fel, a Tudássétányon pedig a vállalkozó szellemű látogatók tesztelhetik majd ismereteiket. A szakmai programok színtere a Múzeum Esztrád lesz, ahol a majálisozók bepillantást nyerhetnek a múzeumok életébe. A majálisra érkezők belülről is megtekinthetnek egy muzeális Nysa mentőautót, felülhetnek egy velocipédre, megismerkedhetnek a termonukleáris alapú villamosenergia-termeléssel, kipróbálhatnak büntetés-végrehajtási eszközöket is, vagy lovagi felszerelésbe bújhatnak.

Szily Marianna emlékeztetett arra is, a múzeumok világnapja idén éppen szombatra esik, a Nemzeti Múzeum ezért aznap 22 óráig tart nyitva, és utcabált is rendeznek a nyolcvanas évek hangulatában. Vasárnap a majális zárókoncertjét pedig a VAN Filmzenekar adja. Hagyományosan ilyenkor adják át Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat, amelyeket ezúttal a nyíregyházi Jósa András Múzeum munkatársai, illetve a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Réber László-tárlatának rendezői vehetnek át – jelentette be Deme Péter, a díjat alapító Pulszky Társaság elnöke. A fesztivál részletes programja a www.muzeumokmajalisa.hu weboldalon érhető el.

Kapcsolódó írásaink

Elkészült az országos múzeumi központ

ĀA francia festő, Renoir remekművével gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye – Új restaurálási és raktározási bázis nyílt a volt Szabolcs utcai kórház területén

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom