Kultúra

Elkészült az országos múzeumi központ

A francia festő, Renoir remekművével gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye – Új restaurálási és raktározási bázis nyílt a volt Szabolcs utcai kórház területén

Orbán Viktor jelenlétében átadták tegnap az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot, ahol világszínvonalon őrizhetik három kiemelkedő intézmény gyűjteményét. Az eseményen leplezték le Renoir Fekvő női akt című festményét, amelyet a magyar állam megvásárolt a Szépművészeti Múzeumnak: Baán László főigazgató erről lapunknak elmondta, hogy ez a kép a három változat közül az első, így fő műnek tekinthető.

Elkészült az országos múzeumi központ
A területen álló műemlék épületek közül is megőriztek és felújítottak néhányat, új funkciókat adva nekik
Fotó: Ficsor Márton

Az egykori Szabolcs utcai kórház területén a Liget Budapest projekt részeként megvalósult Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot (OMRRK) tegnap átadták Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében. Baán László, a projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója beszédében hangsúlyozta: az általa irányított intézmény és a Néprajzi Múzeum gyűjteménye számára létrehozott központhoz még csak hasonló sem létezett itt soha. Hozzátette: a több tízezer műtárgynak olyan korszerű őrzőhely létesült, amely léptékében és minőségében is a világ élvonalába tartozik. Köszönetet mondott a kormánynak és a miniszterelnöknek, amiért olyan minőségben vállalta fel a Liget Budapest projektet, amelyre csak a legnagyobb kultúrnemzetek képesek, és méltatta a Vasáros Zsolt vezette Narmer Építészeti Stúdiót is, amely szavai szerint minden ízében végiggondolt, elegáns és nagyvonalú épületet álmodott meg. A húszmilliárd forintos beruházás sok évtizedre megoldja az eddigi gyűjteményi és raktározási problémákat – tette hozzá. Lapunk kérdésére, hogy pontosan mikor kezdődhet a műtárgyak beköltöztetése, Baán elmondta: a következő hat hónapban lezajlik a múzeumtechnológia beépítése, így az idei év végén, jövő év elején indulhat a költözés, több ütemben, mindez hosszabb ideig tart majd.

Orbán Viktor miniszterelnök az átadási ünnepségen arról beszélt, hogy egy nép és egy civilizáció identitása leginkább a kultúrában tükröződik és összpontosul, s meg kell védenünk kulturális identitásunkat. „Büszkék vagyunk Európa több ezer éves görög, római, zsidó és keresztény örökségére, és büszkék vagyunk arra, hogy a magyarok ezer esztendőn keresztül gazdagították ezt az örökséget” – hangsúlyozta. A kormányfő kiemelte: amikor azt érezni, hogy ezt a kultúrát veszély fenyegeti, „azonnal kigyullad egy vörös fény a fejünkben, és azonnal akcióba is lépünk”. Úgy fogalmazott: a magyarokkal nem fordulhat elő, hogy saját nagyvárosaikban etnikai és kulturális értelemben kisebbségbe kerüljenek, mert amikor úgy érzik, kihívás éri kulturális identitásukat, megszólal a „vészcsengő”. A világ nagy változások előtt áll, de a kultúrának döntő, kiemelt szerepe lesz – tette hozzá.

Az ünnepségen a kormányfő és Baán László leleplezték Renoir Fekvő női akt című festményét: utóbbi elmondása szerint a 12,3 millió dollárért (mintegy 3,5 milliárd forintért) megvásárolt, 1903-ban festett mesterművét május 24-től kamarakiállításon láthatja a Szépművészeti Múzeum közönsége. Hozzátette: száz éve nem volt ilyen léptékű gyűjteménygyarapítás. A festményt egyébként több mint száztíz éve, 1907-ben már láthatta a magyar közönség a Nemzeti Szalonban – mutatott rá. Baán László lapunknak elmondta: a nagy francia impresszionista festő kedvenc témája volt a nő, így a portrén Gabrielle Renard, egyik kedvenc modellje látható, aki több kései remekművén szerepel. A képnek három változata készült, amelyek közül a most magyar tulajdonba került az első, eredeti változat a legjobb, igazi fő mű – tette hozzá.

A csaknem harmincezer négyzetméteres OMRRK bejárásán Schilling Sára, a Liget Budapest projektet irányító Városliget Zrt. múzeumszakmai igazgatója arról beszélt, hogy a komplexum a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint háromszázezer műtárgyának megőrzését és tudományos feldolgozását biztosítja nyolcvan raktáregységben. A barnamezős beruházásként megvalósult OMRRK központi épülete a térszint alatt négy emeleten ad otthont a világszínvonalú múzeumi raktáraknak, a föld felett pedig három szinten a restaurátor-műhelyeknek és laboroknak, amelyek a legmagasabb színvonalú tudományos és technikai hátteret fogják biztosítani az OMRRK-ban dolgozó múzeumi szakemberek számára – tette hozzá. A területen műemlék épületeket is felújítottak egyébként.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy itt működik majd a Közép-európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) is, amelyben könyv- és iratarchívum segíti a kutatók munkáját. Ennek alapját a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint egy évszázad alatt gyűjtött dokumentációs anyaga szolgáltatja, amely kiegészült az Artpool, valamint az egykori Képző- és Iparművészeti Lektorátus archívumával. Ezzel mintegy másfél millió dokumentum lesz elérhető a kutatók számára.

Az OMRRK területén tizenháromezer négyzetméteres nyilvános parkot is kialakítottak, amely hamarosan szabadon látogatható lesz nyitvatartási időben, de helyet kapott a létesítményben egy látogatóközpont, kiállítótér és egy étterem is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom