Kultúra

Huszti Péter hetvenöt éves

A színész, rendező tanít, rendez és könyveket ír az utóbbi időben

Ma ünnepli hetvenötödik születésnapját Huszti Péter Kossuth-díjas színész, rendező, a nemzet művésze, a Corvin-lánc kitüntetettje.

Huszti Péter hetvenöt éves
Huszti Péter
Fotó: MH

Huszti Péter Budapesten született, már kiskamaszként fellépett a Rákóczi-gimnázium irodalmi estjein, színielőadásain. Véletlenül Várkonyi Zoltán rendező látta őt Tiborcként a gimnáziumi Bánk bán előadásban, s a rendezői szak helyett a színészit javasolta neki a felvételin.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1966-ban szerzett diplomát, ezután a Madách Színházhoz szerződött, ahol a világirodalom és a magyar irodalom nagy klasszikus szerepeit játszhatta el: Hamletet, Lear királyt, Jágót az Othellóból, Lucifert Az ember tragédiájából. A távirati iroda portréja szerint sokoldalúságát jelzi, hogy az elmúlt évtizedekben vígjátékban, musicalben, sőt, operettben is bizonyított.

Filmezéssel is foglalkozik 1964 óta, ismert filmjei többek között a Fekete gyémántok, a Fiúk a térről, a Szerelmi álmok, a Naplemente délben. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1974-től tanít, volt egyetemi tanár, majd professor emeritus és rektor is, jelenleg az egyetem Doktori Tanácsának elnöke.

Az 1980-as évektől rendez, nagy sikert aratott többek között a Kedves hazug, A Sasfiók, Az ördög cimborája című darabokkal.

Számos színházról szóló cikk szerzője, és hat könyvet is írt, 2012-ben a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjává választotta. Egy ideje már nem játszik, a rendezést, tanítást és az írást érzi kihívásnak.

Munkássága elismeréseként Jászai Mari-, Kossuth- és Hevesi Sándor-díjat is kapott. Prima-díjban 2006-ban részesült, 2014-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést vehette át, valamint a nemzet művésze lett.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Aranydiplomáját 2016-ban kapta meg, 2018-ban Corvin-lánc kitüntetésben részesült. Feleségével, Piros Ildikóval idén megkapta a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

Kapcsolódó írásaink