Kultúra

Műfordítói és országismereti táborokat tartanak augusztusban Lakiteleken

Műfordítói és országismereti táborokat tart a Lakitelek Népfőiskola, a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány, a Tolsztoj Társaság, valamint a Magyar Írószövetség augusztusban - közölte Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke az MTI-vel. 

Műfordítói és országismereti táborokat tartanak augusztusban Lakiteleken
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke
Fotó: MH

A belarusz-magyar, a kazah-magyar, koreai-magyar és a mongol-magyar országismereti táborokat 35 évnél fiatalabbak számára szervezik, akik megismerhetik az adott ország irodalmát és történelmét, a belarusz, a kazah, koreai és a mongol kultúra sajátosságait és az adott nyelvek alapjait is.     

A magyar-orosz és orosz-magyar, valamint a mongol-magyar műfordítói táborokban a jelentkezők előadásokat hallgathatnak a kortárs orosz, illetve mongol irodalomról és kultúráról. A kiscsoportos foglalkozások keretében pedig a magyar szövegek orosz, illetve az orosz és mongol szövegek magyar nyelvre fordításának elméletével, valamint gyakorlatával ismerkedhetnek meg - mondta a Lakitelek Népfőiskola alapítója.     

Kiemelte: a táborok keretében az adott ország nyelvét jól ismerő magyar egyetemisták és külföldi diákok közösen fejleszthetik tovább nyelvtudásukat és szerezhetnek újabb ismereteket. A résztvevő fiatalok neves szakemberek irányításával ismerkedhetnek meg a műfordítás mesterségével, szakmai fogásaival.     Lezsák Sándor szólt arról is, hogy az augusztus 25. és szeptember 1. között zajló országismereti táborokba egy legalább háromezer karakterből álló esszével, valamint a Lakitelek Népfőiskola honlapjáról, a www.nepfolakitelek.hu-ról letölthető jelentkezési lappal lehet nevezni.     

A magyar-orosz és orosz-magyar műfordítói táborba egy-egy legalább nyolcezer karakterből álló, magyarról oroszra, illetve oroszról magyarra fordított szépirodalmi szöveggel, míg a mongol-magyar műfordítói táborba egy minimum háromezer karakter terjedelmű mongolról magyarra fordított szépirodalmi szöveggel vagy egy esszével és a nevezési lappal jelentkezhetnek az érdeklődők.     

A táborok térítésmentesek, a nyertes pályázók számára a szervezők a képzések teljes idejére szállást és étkezést biztosítanak.     A pályamunkák és a jelentkezési lapok benyújtásának határideje május 31-e. A beérkező pályaműveket szakmai zsűri bírálja el, a nyerteseket június 9-éig értesítik a lehetőségről.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom