Kultúra

Új vezetőt választott a Svéd Akadémia

Új vezetőt választottak az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia élére az egyik frissen felvett tag, Mats Malm, a Göteborgi Egyetem irodalomelméleti professzora, a svéd barokk irodalom szakértője személyében.

Új vezetőt választott a Svéd Akadémia
A szexuális zaklatási és összeférhetetlenségi botrányok miatt tavaly nem hirdettek irodalmi Nobel-díjast
Fotó: AFP/Henrik BRUNNSGARD

 Az 54 éves tudós június 1-jén veszi át az állandó titkár tisztségét a posztot ideiglenesen betöltő Anders Olssontól - közölték pénteken Stockholmban. Az állandó titkár számít a testület szóvivőjének, és egyebek közt az ő feladata évente bejelenteni az irodalmi Nobel-díjas nevét. 

A korábbi állandó titkár, Sara Danius, aki az első nőként töltötte be a vezető tisztséget, egy éve, a testület munkáját szétziláló és tekintélyét megtépázó botrányok tetőpontján mondott le, és nemrég az akadémiából is kilépett.

Az akadémia tagjai közé decemberben felvett Mats Malm azt ígérte, hogy "folytatja a megújulás létfontosságú munkáját", vagyis a testületbe vetett közbizalom helyreállítását. 

A szexuális zaklatási és összeférhetetlenségi botrányok miatt tavaly nem hirdettek irodalmi Nobel-díjast, ezért idén október 10-én két díjazottat is megneveznek, egyet a 2018-as évre visszamenőleg.

Kapcsolódó írásaink