Kultúra

Pénteken nyílik a II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállítása a Műcsarnokban

Péntektől látható a budapesti Műcsarnokban A Tér/Erő - II. Építészeti Nemzeti Szalon című kiállítás, amelyen a magyarországi építészet elmúlt öt évét mutatják be közel kétezer négyzetméteren csaknem 800 építész munkáival, fotókkal, rajzokkal, ismertető szövegekkel, számos plakettel és több videobejátszással együtt.

Pénteken nyílik a II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállítása a Műcsarnokban
A Tér/Erő - II. Építészeti Nemzeti Szalon című kiállítás augusztus 25-ig látható
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Szegő György, a Műcsarnok művészeti vezetője, a kiállítás fő kurátora a csütörtöki sajtóbejáráson felidézte, hogy 2014-ben indult útjára a Műcsarnokban rendezett Nemzeti Szalon kiállítássorozata.

A tárlatok csaknem 800 építész munkái láthatóak
A tárlatok csaknem 800 építész munkái láthatóak
Forrás: MH/Hegedüs Róbert

Az augusztus 25-ig látható tárlaton önálló tematikus egységekben mutatják be többek között az elmúlt öt év építészetének keresztmetszetét, a Miskolci Építészeti Műhely (1977-1990) tervezőinek munkásságát, a 60 éve elhunyt Medgyaszay István (1877-1959) életművét, a jövő építészeti megoldásait, a közösség és építészet kapcsolatát, valamint a jelentősebb hazai és nemzetközi pályázatok eredményeit.

Péntektől látható II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállítása
Péntektől látható II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállítása
Forrás: MH/Hegedüs Róbert

Szegő György kifejtette, hogy a Keresztmetszet 2014-2019 elnevezésű tematikus blokk tablóin szöveges anyagok, több fotó, valamint rajzok mutatják be az adott épületet vagy épülő létesítményt, mint például a Néprajzi Múzeumot vagy a Pannon Parkot. Ebben a teremben a közösségi terek, szakrális épületek, lakóházak és irodaházak csaknem 40 kiemelt példáját láthatja a közönség, köztük nemzetközi sikereket elért munkákat is.

Péntektől látható II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállítása a Műcsarnokban
Péntektől látható II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállítása a Műcsarnokban
Forrás: MH/Hegedüs Róbert

A következő terem a kulturális intézmények, tudományos épületek, a kereskedelem- és vendéglátás funkcióját betöltő épületeket vonultatja fel, míg a harmadik egységben 40 épület látható a közlekedés, a sport, az egészségügyi intézmények, az oktatás, műemlékek és felújítás témaköreiben.

A Közösség és építészet szekció kurátora Balázs Mihály építész, a Budapesti Műszaki Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára. Erről a blokkról Kemes Balázs építész ismertetőjében elmondta, hogy a szekciónak a klímaváltozás és a különféle társadalmi problémák mellett a digitalizáció jelentette kihívások is a részét képezik. Mint mondta, a részleg első terme az építészoktatásnak és a vizuális tanulásnak az újdonságait mutatja majd be, de csak később fog megnyílni. A következő egység a közösségi létezésnek az alkotói aspektusait helyezi a középpontba. "Itt olyan munkákat láthat a közönség, ahol maga az alkotás az, ami létrehozza a közösségi együttlétet" - mondta, hozzátéve: a harmadik terem fókuszában a periférián lévő közösségek állnak, amelyeknek komoly segítségre lenne szükségük.

A Miskolci Műhely múltja és jelene elnevezésű szekciót Sulyok Miklós művészettörténész mutatta be, aki elmondta: a műhelyt egy baráti társaság alapította, akik az egyetemen elhatározták, hogy együtt akarnak élni és dolgozni. Megépült Miskolcon a híres Kollektív Ház, amely Bodonyi Csaba a csoport vezető mesterének egyik legismertebb munkája, amely paneltechnológia segítségével épült. Ebben blokkban eredeti tervek, vázlatok, makettek, videók és amatőr film segítségével mutatják a műhely tevékenységét.

Botzheim Bálint építész elmondta: A jövő körvonalai elnevezésű szekcióba épülettervekből, főként diplomamunkából, de pályázati tervekből is válogattak. A kiállított munkák a múlttal, a jelennel és a jövővel egyaránt foglalkoznak, de központi szerepet kap a környezetszennyezés problémája is.

Potzner Ferenc, Ybl-díjas építész, művészettörténész elmondta: a következő szekcióban látható Medgyaszay István, a modern című emlékkiállítás, amely felidézi a 60 éve elhunyt neves építész életútját és törekvéseit, rámutatva innovatív gondolkodásmódjára, amely a 21. század elején is aktuálissá teszi.

Mindezek mellett a Műhely blokkban a Hello Wood Interaktivátor című installációja várja a közönséget. Itt arra teszünk kísérletet, hogy szerethetővé tegyük az utca embere számára az építészetet - hangsúlyozta Pozsár Péter építész, a Hello Wood ügyvezető igazgatója.