Kultúra

Életművéért ünneplik Cannes-ban Alain Delont

Alain Delon az életműdíjjal olyan filmes nagyságok nyomdokaiba lép, mint Jeanne Moreau, Woody Allen, Bernardo Bertolucci, Jane Fonda, Clint Eastwood, és Jean-Paul Belmondo.

Életművéért ünneplik Cannes-ban Alain Delont
Alain Delon máig az egyik legnagyobb filmes legenda hazájában és külföldön is, nemrég az Elysée-palotába is meghívták.
Fotó: AFP / Ludovic MARIN

Alain Delon a Rocco és fivérei című filmmel tört be a köztudatba 1963-ban, ezután évtizedeken keresztül szerepelt francia és olasz alkotásokban. Ösztönös tehetségére nemsokára Hollywood is felfigyelt. Olyan sztárok oldalán játszott a film fővárosában, mint Shirley MacLaine, Anthony Quinn, Steve McQueen vagy Sean Connery. Az első James Bondot alakító Connery-vel Japánban máig a két legnépszerűbb külföldi színésznek számítanak.

Kevesen tudják, hogy a hetvenes évek közepén kamasz fia, Anthony kedvéért vállalta el a Zorro címszerepét, mellyel óriási sikert aratott.  A 80-as években játszott az Egy zsaru bőréért című alkotásban, de Sofia Coppola felkérését például visszautasította a Marie-Antoinette című filmben. 

A 2008-ban bemutatott Asterix az Olimpián című kalandfilmben Cézárt alakította, azután már csak tévéfilmekben volt látható. 2012-ben szívproblémák miatt még kórházba is került, azóta nagyon keveset dolgozik.

Alain Delon hosszú idő után 2010-ben tért vissza először Cannes-ba, előtte évekig be sem tette a lábát a film európai fővárosába. Azért sértődött meg a szervezőkre, mert sem őt, sem Jean-Paul Belmondót nem hívták meg a fesztivál 50 éves jubileumára. Úgy tudni, kilenc éve A párduc felújított változatának bemutatójára fogadta el újból a meghívást, akkor is csak azért, mert filmbeli partnernője, Claudia Cardinale nagyon szerette volna, ha elmegy vele. A legközelebbi 72. cannes-i fesztivált május 14-én nyitják meg a Cannes-i Kongresszusi és Fesztiválpalotában, itt veszi majd át életműdíját.

A nők egész életében rajongtak érte, több híres színésznő is kapcsolatba került vele. Élete két nagy szerelme Romy Schneider és Mireille Darc voltak. Rosalie Van Breemen holland modelltől két gyermeke született, Anouchka és Alain Fabien. A hírek szerint ma már nincs partnere, franciaországi birtokán egyedül él a kutyájával és elsősorban az foglalkoztatja, hogy mi lesz a hűséges ebbel, ha ő meghal.

Kapcsolódó írásaink