Kultúra

Az amerikai filmakadémia nem változtat döntésén Roman Polanski kizárását illetően

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kiáll korábbi döntése mellett Roman Polanski kizárását illetően, attól függetlenül, hogy a filmes a múlt héten pert indított a szervezet ellen a los angelesi fellebbviteli bíróságon.


 

Az amerikai filmakadémia nem változtat döntésén Roman Polanski kizárását illetően
Roman Polanski vissza akarja szerezni posztját az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémián.
Fotó: AFP / Beata Zawrzel

Ezt keddi közleményében jelentette be az Oscar-díjat odaítélő testület, reagálva a francia-lengyel filmrendező által néhány nappal ezelőtt benyújtott keresetre, amely szerint nem volt tisztességes a filmakadémia tavaly májusi eljárása.

„A Polanski kizárását övező eljárás korrekt és indokolt volt” - válaszolt a beadvánnyal kapcsolatos hírre az akadémia, hangsúlyozva, hogy nem változtat korábbi döntésén - írja a Variety című filmes portál.

 A 85 éves Polanski Kalifornia államban múlt héten benyújtott keresete szerint a testület nem a protokoll szerint járt el, amikor majdnem egy évvel ezelőtt kizárta soraiból. Az Oscar-díjas filmkészítő kizárásának visszavonását, valamint a kereset benyújtásával járó összes költségének fedezését kéri az akadémiától. 

Az akadémia ezt nem fogadta el, döntése után arra hivatkozott, hogy Polanski jelenléte összeegyeztethetetlen a szervezet etikai kódexével, a tagoktól pedig elvárják, hogy az emberi méltóságot tiszteletben tartsák.

A testület igazgatósága tavaly májusban döntött a szexuális erőszakban bűnösnek talált tagjai, Bill Cosby komikus és Roman Polanski kizárásáról. Polanski már korábban elismerte, hogy 1977-ben megerőszakolt egy 13 éves lányt. Emiatt börtönben is töltött 42 napot, de végül megszökött az Egyesült Államokból.

Az akadémiai tagság felfüggesztéséről vagy a kizárásról való döntéshez az illetékes 54 tagú bizottság kétharmados szavazattöbbségére van szükség. A filmakadémia 91 éves történetében idáig négy embert zártak ki. Cosby és Polanski előtt az amerikai filmszínész, Carmine Caridi tagságát vonták vissza, miután kiszivárogtatott egy filmelőzetest. A negyedik az amerikai filmproducer, a nemi erőszakkal megvádolt Harvey Weinstein, tőle 2017-ben vált meg a Filmtudományi Akadémia.

Kapcsolódó írásaink