Kultúra

Notre-dame: A művészetek örök ihletője

A hétfői hatalmas tűzvészben megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház megihlette Victor Hugót, de nemcsak őt: azóta is jelen van a művészetekben, az irodalomban, a filmművészetben, a musicalben, a balettben és a festészetben.

Victor Hugo A párizsi Notre-Dame című nagyregényén (1831) kívül Gérard de Nerval 19. századi író, költő is megénekelte a székesegyházat Odelettes című verseskötetének egyik versében.

Ma conversion (Áttérésem) című művében Paul Claudel (1868-1955) költő és drámaíró arról ír, hogy kimondhatatlan revelációt érzett a székesegyházban. "Egy pillanatra megérintette a szívemet, és hittem".

Louis Aragon kommunista költő szintén üdvözölte a katedrálist Aurélien című regényében és Paris 42 című versében: „Aki nem látta a napot feljőni a Szajna fölött, nem tudja, mi ez a fájdalom/Mikor a konok éj trágár vörös szemét felveti/S a Notre-Dame mint szerető a vízből kilép.„

Victor Hugo regényét legalább tíz változatban filmesítették meg és öt televíziós feldolgozása készült. A legrégebbi filmet, Alice Guy és Victorin Jasset rendezte La Esmeraldát 1905-ben forgatták.

Az egyik legismertebb Párizsi Notre-Dame-ot Jean Delannoy rendezte (1956) Gina Lolobrigidával és Anthony Quinn-nel a főszerepekben, Jean Aurenche és Jacques Prévert forgatókönyve alapján. A Disney amerikai filmstúdió 1996-ban A notre-dame-i toronyőr címmel forgatott animációs filmet Victor Hugo története alapján.

Idriss Elba angol színész tavaly jelentette be, hogy a Netflix számára leforgatja a regény új adaptációját, amelyben ő játssza Quasimodót.

A párizsi Notre-Dame számos filmben is szerepelt díszletként, így Woody Allen Éjfélkor Párizsban, Jean-Pierre Jeunet Amélie csodálatos élete, illetve Stanley Donen Amerikai fogócska című alkotásában.

A párizsi Notre-Dame-ról balett is készült, La Esmeralda címen Jules Perrot koreográfus művét az olasz Cesare Pugni zenéjére a londoni Her Majesty's Theater mutatta be 1844-ben. A balettnek több változata is ismert, Oroszországban is színpadra állították.

Roland Petit francia koreográfus Párizsi Notre-Dame című balettjét 1965-ben mutatták be a párizsi nagyoperában Maurice Jarre zenéjére a székesegyház üvegablakaira emlékeztető, Yves Saint Laurent tervezte jelmezekben - emlékeztetett Sylvie Jacq-Mioche tánctörténész.

Az első operát - Louise Bertin zeneszerző La Esmeralda című művét - 1839-ben állították színpadra, a librettót maga Victor Hugo írta, de az opera megbukott. Két másik opera is világot látott azonos címmel, de egyik sem túl ismert. 1978-ban Robert Hossein állította színpadra a Párizsi Notre-Dame című művet.

A valóban népszerű darabot, a Párizsi Notre-Dame című musicalt 1998-ban mutatták be Luc Plamondon (szöveg), Richard Cocciante (zene) közreműködésével, Hékene Segara, Garou, Daniel Lavoie és Patrick Fiori szereplésével. Több mint 20 országban játszották és kilenc nyelvre fordították le. Januárban játszották ötezredik alkalommal. 

A Notre-Dame-mal kapcsolatos leghíresebb festmények között szerepel a Jacques-Louis David által 1805 és 1807 között Napóleon megkoronázásáról festett 6x6 méteres vászon.

Marc Chagallt szintén megihlette a Notre-Dame, amikor párizsi költői látomásait vászonra vetette, Maurice Utrillo, aki szürke színekben ábrázolta a párizsi melankóliát, gyakran idézte fel a székesegyházat az előtte folyó Szajnával.

Eugene Delacroix emblematikus képén, az 1848-as felkelésnek szentelt "A Szabadság vezeti a népet" című vásznon messziről látszik a Notre-Dame két tornya.

Az Assasin's Creed Unity (2014) videojáték cselekménye a forradalom alatt 1789-ben kifosztott Notre-Dame körül játszódik.

Norman és Squeezie, a YouTube sztárjai videoklippet komponáltak a tiszteletére, az Ubisoft által elkészített A templomosok orgyilkosa 60 milliós nézettséget ért el. 
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom