Kultúra

Egy videójáték segíthet a Notre-Dame újjáépítésében

Ahogy arról több cikkben mi is részletesen írtunk, hétfő este kigyulladt és kis híján leégett a párizsi Notre-Dame. A tűzvészben súlyos károkat szenvedett az épület, a lángok martalékává vált a teljes tetőszerkezet és a huszártorony is összeomlott. Szakemberek szerint szerencsére nem menthetetlen a helyzet, de hosszú évekig, akár évtizedekig is eltarthat, mire teljes mértékben helyreállítják a székesegyházat. A munkálatokban nagy segítséget jelenthet az építészeknek az Ubisoft stúdió Assassin’s Creed: Unity című kalandjátéka, melyben elképesztő részletességgel modellezték az ikonikus templomot.

Egy videójáték segíthet a Notre-Dame újjáépítésében
Lenyűgöző aprólékossággal ábrázolták a játékban a Notre-Dame-ot
Fotó: Ubisoft

Az Assassin’s Creed videójáték-széria nyolcadik része, a Unity 2014 novemberében került a boltokba, és bár a kritikusokat és a játékosokat is megosztotta, a vizuális megjelenésére nem lehet panasz. A francia forradalom idején, Párizsban játszódó epizód készítése során a fejlesztők rengeteg munkaórát öltek abba, hogy minél látványosabb legyen a játék, a Notre-Dame modellezéséhez például több ezer fotót készítettek, kívülről és belülről is alaposan dokumentálták az épületet.

Caroline Miousse, a játékot jegyző francia Ubisoft stúdió munkatársa 2014-ben a The Verge portálnak mesélt arról, hogy két évet töltött a katedrális virtuális másának megalkotásával, ügyelve arra, hogy a lehető legrészletesebben és valósághűbben ábrázolja a világhírű templomot. Az alapos munka pedig óriási segítséget nyújthat majd a helyreállítási munkálatokat irányító építészeknek, akiknek minden forrásra szükségük lesz, hogy az eredetihez minél közelebbi formájára állíthassák vissza Párizs és az egész európai kultúra egyik legfontosabb épületét. 

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink