Kultúra

A legnagyobb filmesekkel dolgozott Ragályi Elemér

Lélegzetelállító életművet tudhat maga mögött Ragályi Elemér. A rengeteg filmes trófea mellett Kossuth-díjjal is kitüntetett filmes a hazai filmvilág olyan nagyságaival dolgozott együtt, mint Szabó István, Sándor Pál, Rózsa János, Mészáros Márta, és Gazdag Gyula.

A teljesség igénye nélkül olyan, mára már klasszikussá vált filmek operatőre volt, mint a Sárika, drágám, a Talpuk alatt fütyül a szél, a Szabadíts meg a gonosztól, a Régi idők focija, a Kakuk Marci, a Ripacsok, a Dögkeselyű, a Szirmok, virágok, koszorúk. Kevesen tudják, hogy ő felelt a Queen együttes budapesti fellépéséről készült zenés film képi világáért is.

Ragályi Elemér operatőr, és filmrendező 1939. április 18-án született. Édesapja azt szerette volna, ha fia polgári szakmát választ magának, jogász, vagy hivatalok lesz. Ő ehelyett inkább színésznek jelentkezett, de mivel nem vették fel a Színművészeti Főiskolára, 1957-től a Mafilm stúdiójában dolgozott világosítóként, majd segéd operatőrként. Első rövidfilmjét még főiskolásként Elek Judit rendezővel készítette. A Meddig él az ember a miskolci rövidfilmfesztiválon díjat is nyert. Vele forgatta első játékfilmjét Sziget a szárazföldön címmel.

A magyar operatőri iskola egyik legkitűnőbb alakja művészi munkája elismeréseként 1974-ben Balázs Béla-díjat, 1985-ben kiváló művész címet, 1991-ben pedig Kossuth-díjat kapott. Emellett számos hazai és külföldi elismerésben részesült. A Magyar Filmszemlén hat alkalommal díjazták, 2012-ben az Aranyszem Operatőr Fesztiválon az év operatőre lett.

Nevét külföldön már a hatvanas években is ismerték, egy szakmai listán 1973-ban a világ legjobb operatőrei közé választották. A Josephine Baker élete című filmért megkapta az Amerikai Operatőrök Szövetségének televíziós díját, és ő fényképezte A remény útja című svájci lélektani drámát is, amely 1990-ben Oscar-díjat kapott a legjobb külföldi film kategóriában.

Külföldi munkája során olyan filmes legendákkal dolgozott, mint Alan Rickman, Ian McKellen, Stanley Kubrick és Ingmar Bergman vezető színésze, a napokban elhunyt Max von Sydow. A Notre Dame-i toronyőrben fotózta Salma Hayeket, az Anne Frank igaz történetében pedig Ben Kingsley-t, de kamerája előtt állt már Antonio Banderas, Salma Hayek, Scarlett Johansson és Nastassja Kinski is.


Kapcsolódó írásaink