Kultúra

Bodrogi Gyula színész, rendező ma ünnepli nyolcvanötödik születésnapját

Köszöntés gálaműsorral a Nemzeti Színházban

Ma nyolcvanöt éves Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze. Bodrogi Gyula Budapesten született 1934-ben.

Bodrogi Gyula színész, rendező ma ünnepli nyolcvanötödik születésnapját
Bodrogi Gyula
Fotó: MH

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán színészként diplomázott 1958-ban. Több mint húsz éven át a József Attila Színház tagja volt, 1975 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára. A Vidám Színpad színésze, rendezője és művészeti igazgatója is volt, 2002-ben örökös taggá választották. A Nemzeti Színházhoz 2003-ban szerződött, melynek azóta is tagja. Pályakezdőként karakterszerepekben játszott, de hamar felfedezték komikusi tehetségét is, így a könnyű műfaj egyik legjellegzetesebb képviselőjévé vált. Emlékezetes alakításai közé tartozik például Böffen Tóbiás (Shakespeare Vízkeresztjében), a francia király (Kacsóh Pongrác János vitézében), Peacock (Brecht Koldusoperájában). Felejthetetlen filmje volt többek között a Házasságból elégséges, a Hattyúdal, a Tanulmány a nőkről. Legnépszerűbb szerepei a televízióhoz kötődnek. Az ő rekedtes hangján szólalt meg többek között Süsü, az egyfejű sárkány és a Vuk kárörvendő varjúja. Művészi munkájáért számos rangos elismerést kapott, április 22-én az 5. Magyar Filmhét nyitóeseményén négy másik színművész társaságában veheti át a Magyar Filmakadémia Egyesület első alkalommal adományozott életműdíját. A Nemzeti Színházban napjainkban is több darabban láthatja a közönség. A művészt ma este hét órakor a teátrum nagyszínpadán gálával köszöntik.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom