Kultúra

60 éves lett Emma Thompson

Betöltötte 60. évét Emma Thompson. Az angol színésznő londoni színészcsaládba született, és szerinte ez az egyik titka annak, hogy hamar átvergődik a problémáin, és könnyen veszi az életet. Szakmai és magánélete is sikeres, tavaly tüntették ki a Brit Birodalom Rendjével, mely az angol lovagi kitüntetés női megfelelője.

60 éves lett Emma Thompson
Emma Thompsont a Buckingham-palotában tüntették ki tavaly a Brit Birodalom Rendjével. Innentől kezdve jár neki a Dáma megszólítás.
Fotó: AFP / Steve Parsons

Édesapja, Eric Thompson híres színész volt, a kétszeres Oscar-díjas színésznő úgy tarja, sokat köszönhet neki. Tőle örökölte humorát, és kiváló szónoki képességeit. Emma Thompson arról is híres, hogy mindenről keményen elmondja a véleményét, ugyanakkor önkritikus is. Korát soha nem szégyellte, inkább büszke rá.

„A korosodás a show business-ben egészen aggasztó. Emlékszem, úgy 35 lehettem, amikor valaki azt mondta nekem, hogy exhumálniuk kellene valakit, hogy a pasim lehessen a vásznon. Azóta semmi sem változott, sőt ami azt illeti, a helyzet még rosszabb lett”-mesélte egyik korábbi interjújában.

A hátrányos megkülönböztetés és az igazságtalanság az élet minden területén rosszul esik neki. Ezért lett belőle harcos környezetvédő és emberjogi aktivista. Azok közé a hírességek közé tartozik, akik nem csak szónokolnak, hanem cselekszenek is. Hogy segítsen egy szegény sorsú gyereken, évekkel ezelőtt örökbe fogadta a ruandai származású, ma már emberjogi ügyvédként dolgozó Tindyebwa Agabát, akinek apja AIDS-ben halt meg. A színésznő mindig kiállt elveiért, egy animációs filmben például azért mondta le a szereplést, mert a szexuális zaklatással vádolt filmes, John Lasseter vette át az érintett stúdió vezetését.

A színésznő hálás a sorsnak, hogy 60. éves korára mindent megkapott. Tavaly Vilmos hercegtől vehette át a lovagi cím női megfelelőjét, a Brit Birodalom Rendjét a Buckingham Palotában. Szakmai és magánélete is sikeres. A színész-rendező, Kenneth Branagh-tól való válása után hű társra talált Greg Wise brit színész személyében.

A színésznő magánélete romokban hevert Kenneth Branagh-tól való válása után, akivel a Sok hűhó semmiért című filmben ismerkedett meg.
A színésznő magánélete romokban hevert Kenneth Branagh-tól való válása után, akivel a Sok hűhó semmiért című filmben ismerkedett meg.
Forrás: AFP / Renaissance Films / Phot

Emma Thompson a középiskola elvégzése után a Cambridge-i Egyetem angol irodalom szakára járt. Első komolyabb elismerését a londoni West End felújított musicalje, a Me and My Girl főszerepéért kapta 1985-ben.

A következő évben a Fortunes of War című sorozathoz szerződött, ahol partnere Kenneth Branagh lett. Ezekben az években sokat szerepelt férje filmjeiben, például a Sok hűhó semmiért című alkotásban. Az 1992-ben forgatott Szellem a házban meghozta számára a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat, és a Golden Globe-ot is. 1995-ben másodszor is megkapta az Oscar-szobrot. Most nem színésznőkét, hanem az Értelem és érzelem című film forgatókönyvéért díjazta az amerikai filmakadémia.

2002 egyik legnagyobb sikere az Igazából szerelem című romantikus komédiája volt, amelyben Alan Rickman, Hugh Grant, Colin Firth, Keira Knightley és Liam Neeson oldalán szerepelt. Emma Thompson szinte minden műfajban, a drámától a vígjátékig zseniális alakítást tud nyújtani. Játszott a világhírű Harry Potter és az azkabani fogoly (2004), valamint a Harry Potter és a Főnix Rendje (2007) című alkotásokban is. 2016-ban Renée Zellwegerrel a Bridget Jones babát vár című filmben szerepelt, 2017-ben A szépség és a szörnyetegben bújt Mrs. Potts bőrébe.

2018-ban Rowan Atkinson kém-vígjátékának harmadik epizódjában, a Johnny English újra lecsapban csillogtatta újfent komika oldalát. Az idén érkezik a filmszínházakba a Men in Black - Sötét zsaruk a Föld körül című sci-fi vígjáték újabb része, amelyben ismét O ügynököt fogja alakítani.


 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom