Kultúra

Kitüntetik Koncz Gábort

Összesen öt életműdíjat ad át a nyitónapon a Magyar Filmakadémia Egyesület. A Kossuth-díjas Koncz Gáboron kívül kitüntetik még a szintén Kossuth-díjas Bodrogi Gyulát, Andorai Pétert, Bánsági Ildikót és a Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, Venczel Verát is.

Kitüntetik Koncz Gábort
Koncz Gábor felejthetetlen alkotásokban, köztük A dunai hajósban is szerepelt
Fotó: MH

A neves művészek az 5. Magyar Filmhét nyitógáláján kapják az elismerést 2019. április 22-én a budapesti Corvin moziban. A tervek szerint ezután a Filmakadémia minden évben életműdíjban részesít öt olyan művészt, akik nevüket beírták a magyar filmtörténelembe.

Koncz Gábor olyan alkotásokban játszott, mint a Hattyúdal, A kőszívű ember fiai, a Hideg napok, az Egy szerelem három éjszakája, az Egri csillagok. Szerepelt Fábri Zoltán Oscar-jelölt Magyarok című filmjében, majd annak folytatásában, a Fábián Bálint találkozása Istennel című filmben is, melyért 1981-ben elnyerte a legjobb férfi alakítás díját az Újdelhiben megrendezett filmfesztiválon.

Az idei filmhétre rekordszámú nevezés érkezett. A huszonegy játékfilm között van többek között Goda Krisztina alkotása, a BUÉK, a Szilágyi Zsófia rendezte Egy nap, a Valami Amerika 3., Ujj Mészáros Károly filmje, és a több külföldi díjat is nyert X-a rendszerből törölve.

Most először televíziós sorozatok is bekerültek a Filmhét kínálatába. A televíziós forgalmazású filmek ingyenesen tekinthetők meg, a nagyjátékfilmek pedig kedvezményes, 500 Ft-os áron. A jegyelővétel április 15-én kezdődik.

Kapcsolódó írásaink

Arany Leopárd-életműdíjat kap John Waters

ĀA 72. Locarnói Filmfesztiválon Waters több filmjét is vetítik, a közönség újra láthatja a rendező Csajos bajok, Poliészter és Szégyen és gyalázat című filmjeit is

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom