Kultúra

Ma lenne 87 éves Doktor Zsivágó, azaz Omar Sharif

Omar Sharif korának egyik nagy színészbálványa volt, imádták a nők. Élete nagy bánata volt, hogy Oscar-díjat soha nem kapott. Nehezen tudta feldolgozni, hogy míg mindent és mindenkit megkaphatott, szakmájában nem igazán ismerték el. Mindig hátrányban érezte magát azért, mert nem volt színészi végzettsége. Sokak szerint ezért menekült a szerencsejátékba, és ezért is ivott.

Ma lenne 87 éves Doktor Zsivágó, azaz Omar Sharif
Omar Sharif korának egyik legnagyobb színészbálványa volt, de úgy érezte a szakma nem ismeri el eléggé.
Fotó: AFP / Collection Christophel

A színészlegenda a nem csak a filmszakmában volt az elsők között. A világ egyik legkiválóbb bridzsjátékosának számított. 1964-es bridzsolimpián ő képviselte Egyiptomot. A való életben sem hazudtolta meg az általa formált szívtipró figurákat. Hírbe hozták szinte minden filmbeli partnernőjével, többségében nem is alaptalanul. Korának legszebb színésznőivel játszott, volt Sophia Loren, és Catherine Deneuve filmbéli partnere is.

A nőkön kívül másik „szerelme” a szerencsejáték és az ital volt. Karrierje csúcsán számos legenda keringett róla, hogy napjait délben kezdi, és hogy szörnyű dühkitörései vannak. A szóbeszéd szerint szakmai mellőzöttségét fojtotta italba, és a kaszinókban elért sikerei miatt menekült a szerencsejátékokba is. Imádta a luxust, palotái voltak, ménese versenylovakkal, és előfordult, hogy egyetlen éjszaka egymillió dollárt veszített kártyán vagy ruletten.

A Mackenna aranyában már elismert sztár volt.
A Mackenna aranyában már elismert sztár volt
Forrás: AFP / COLUMBIA PICTURES / Coll

Hogy a legfényűzőbb életet élhesse, legnagyobb sikerei csúcsán Hollywood után Párizsba költözött. Már a hatvanas évek végén filmenként akár egymillió dollárt is elkérhetett. 1991-ben pedig nevével Kijevben kaszinót alapítottak. Ekkor már sokat veszített, így nemsokára felszámolta franciaországi életét és hazatért szülőföldjére. 

Omar Sharif már a 70-es, 80-as években kezdte elveszíteni keresett sztár státuszát. Ennek meg volt az oka. Dühkitörései, és kicsapongó életmódja miatt a filmesek már nem szerettek vele forgatni. Válása és szerencsejáték-szenvedélyével összefüggő anyagi nehézségei miatt már nem válogathatott a felkérések között sem.

A 90-es évek elején rosszul lett, bypass-szívműtéten esett át, két évvel később pedig újból enyhébb szívrohama volt. Előtte napi 50 cigarettát szívott, a műtét után azonban leszokott a dohányzástól.

Mozifilmben 2013-ban szerepelt utoljára, 2015-ben pedig már csak egy rövid filmben kapott egy kisebb szerepet. Élete utolsó szakaszában már botrányokba is keveredett. 71 évesen lefejelt egy rendőrt egy párizsi kaszinóban, négy évvel később pedig betörte az orrát egy parkolóőrnek.

Élete utolsó éveiben szívbetegsége miatt sok időt töltött kórházban. 2015. július 10-én a délutáni órákban érte a halál egy kairói kórházban. Nem sokkal halála előtt derült ki, hogy Alzheimer-kórban is szenvedett. A feltételezések szerint dühkitöréseit részben ez is okozhatta. 

Omar Sharif egyszerű szíriai fakereskedő család fiaként született Michel Demitri Chalhoub néven 1932-ben. A család szerényen élt, de sikerült fiukat egy előkelő iskolában elhelyezni.  

A Kairói Egyetemen matematika-fizika szakos hallgató lett. Noha már akkoriban is a színészi pályáról álmodozott, a diplomája megszerzését követő néhány évben mégis édesapja fűrészáru boltjában kellett dolgoznia.

Nem sokáig kellett várnia az áttörésre. A jóképű, sportos külsejű fiatalembert egy családi barát bevezette a filmvilágba. Ekkor vette fel az Omar El-Chérif művésznevet, melyet később Omar Sharifre változtatott.

Első szerepeinek egyike alatt szerelmes lett partnernőjébe, aki Egyiptom egyik legnagyobb filmcsillaga volt. Faten Hamamát el is vette feleségül, három évvel később megszületett fiuk, Tarek.

Sharif őstehetségnek számított, hiszen minden színészi képzés nélkül aratta sikereit. Az elismert brit rendező, David Lean ezt észre is vette. Sherif Ali szerepét osztotta rá az Arábiai Lawrence című látványos életrajzi filmjében. Olyan színészek oldalán játszott, mint mint Peter O'Toole és Anthony Quinn.  

Egyik legnagyobb alakítását az Arábiai Lawrence-ben nyújtotta
Egyik legnagyobb alakítását az Arábiai Lawrence-ben nyújtotta
Forrás: AFP / Horizon Pictures / Colum

A filmet 7 aranyszobrocskával is díjazták, alakításáért őt is Oscar-díjra jelölték, de nem kapta meg, csak a Golden-Globe-ot.

David Lean világsikerű alkotásában, a Doktor Zsivágóban ő játszotta a címszerepet. Eredetileg Pavel Antipov szerepére pályázott, legnagyobb meglepetésére Lean a főszereppel bízta meg. Alakításáért ekkor is elnyerte a Golden Globe-ot, furcsa módon azonban Oscarra akkor már nem jelölték.

Omar Sharif partnernője Geraldine Chaplin volt a Doktor Zsivágóban
Omar Sharif partnernője Geraldine Chaplin volt a Doktor Zsivágóban
Forrás: AFP / Doktor Zsivago Metro Gol

Sharif következő filmje a Funny Girl volt.  Az alkotást 8 kategóriában jelölték Oscar-díjra, de csak a főszereplő Barbra Streisand nyert. Pályafutása egyik legismertebb szerepe Nemo kapitány megformálása volt. A Verne-regény alapján készült A rejtelmes szigetben való játéka a gyerekek körében is népszerűvé tette.

Objektum doboz


 

Kapcsolódó írásaink