Kultúra

Arany Leopárd-életműdíjat kap John Waters

Arany Leopárd-életműdíjat kap John Waters, a Rózsaszín flamingó és a Hajlakk rendezője a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon - jelentették be a szervezők a fesztivál honlapján.

Arany Leopárd-életműdíjat kap John Waters
A közönségsikert a Hajlakk hozta el számára 1988-ban
Fotó: AFP/HUBERT BOESL

A provokatív kultfilmjeivel híressé vált amerikai színész-rendező augusztus 16-án veheti át a díjat a locarnói Piazza Grandén, a fesztivál szabadtéri mozijában megrendezendő ceremónián.

A korábbi életműdíjasok között volt Jean-Luc Godard, Ken Loach, Michael Cimino és a márciusban elhunyt Agnes Varda is. 

A 72. Locarnói Filmfesztiválon Waters több filmjét is vetítik, a közönség újra láthatja a rendező Csajos bajok, Poliészter és Szégyen és gyalázat című filmjeit is. Waters közönségtalálkozón is részt vesz augusztus 17-én.

Waters 1946-ban született Baltimore-ban, és még húszéves sem volt, mikor a hatvanas években megrendezte első rövidfilmjeit (Hag in a Black Leather Jacket, Roman Candles), amelyekkel egyúttal Harris Glenn Milsteadhez, művésznevén Divine-hoz fűződő barátsága és közös munkáik sora is elkezdődött. 1972-ben készítette el művészi manifesztumának tartott filmjét, a Rózsaszín flamingókat.

A közönségsikert a Hajlakk hozta el számára 1988-ban. Ebben a filmben dolgozott együtt utoljára Divine-nal, aki a filmforgatás után nem sokkal elhunyt. 1990-ben Johnny Depp-pel forgatta a Cry Baby című filmjét, majd visszakanyarodva eredeti, szatirikus, provokatív hangjához és elkészítette a Titkos gyilkos mamát (1994).

Objektum doboz

Pár évig csak színészi feladatokat vállalt, 1998-ban tért vissza a kamera mögé a Kuki című filmmel, majd az őrült független filmesről szóló Cecil B. DeMented című vígjátékkal, amelyben Melanie Griffith és Maggie Gyllenhaal is szerepelt. 2004-ben forgatta a Szégyen és gyalázatot, amely szintén szembement a mainstream hollywoodi hagyományokkal.

Lili Hinstin, a fesztivál művészeti igazgatója Waters "felforgató, szórakoztató és örömteli filmjeit" a szabadság szimbólumának nevezte.

„Politikai és esztétikai elkötelezettsége ma is nélkülözhetetlen, nagyon örülök és megtiszteltetés számomra, hogy megoszthatjuk rendkívüli munkásságát a locarnói közönséggel” - tette hozzá.

A 72. Locarnói Filmfesztivált augusztus 7. és 17. között rendezik meg a Lago Maggiore partján.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom