Kultúra

Jean-Paul Belmondót ünnepli a világ

Felejthetetlen filmek, és gyönyörű nők jellemzik „A profi” sok évtizedes életútját, pályáját. Bár 18 éve nem forgatott, Jean-Paul Belmondo máig a mozirajongók nagy kedvence az egész világon.

Jean-Paul Belmondót ünnepli a világ
Jean-Paul Belmondo visszavonultan él, de tenisz és bokszmeccsekre még mindig eljár.
Fotó: AFP / Nicolas Liponne

Jean-Paul Belmondo életének meghatározó filmje A profi, sokak pályája csúcspontjának nevezik a szórakoztató kalandfilmet. A film máig sokak nagy kedvence - ki ne kapná fel a fejét Ennio Morricone csodálatos filmzenéjére, ha bárhol meghallja. 

Belmondo életének, pályájának alakulását nagyban befolyásolták magánéleti sikerei és kudarcai is. Pályáját szó szerint kettétörte, amikor 2001-ben szélütés érte, melynek következményeként arcának jobb oldala lebénult. Azóta csak igen ritkán, inkább csak nyilvános eseményeken állt kamerák elé. Betegsége miatt 2004-ben imádott színházát, a Théâtre des Variétés-t - melynek 1991-ben lett az igazgatója - is el kellet adnia.

Belmondo évtizedekig volt igazgató saját színházában, de megromlott egészsége miatt el kellett adnia.
Belmondo évtizedekig volt igazgató saját színházában, de megromlott egészsége miatt el kellett adnia a teátrumot
Forrás: AFP / Ludovic Marin

Azóta színésznövendékeket patronál, és megpróbál a legteljesebb életet élni. Máig imádja a sportrendezvényeket, rajongói már csak ilyen alkalmakkor, vagy más nyilvános rendezvényeken láthatják.

Jean-Paul Belmondo művész családban született, édesapja, Paul Belmondo szobrászművész, édesanyja festő volt. Apai ágról a család olasz-algériai származású. A mindössze hatéves Jean-Paulnak a tanulás nem igazán ment, sokkal jobban szeretett bunyózni, és bohóckodni, így eleinte bohóc akart lenni. 17 évesen a Comedie Francaise egyik előadásán látta Paul Féval művét, A púpost. Akkor határozta el, hogy színész lesz.

A Színművészeti Főiskolára a francia színjátszás olyan nagyjaival járt együtt, mint Annie Girardot és Jean Rochefort. Egyik első mozis sikerét a Légy szép és tartsd a szád! című alkotásban Alain Delonnal érte el.

Élete másik nagy sikerét a francia új hullám egyik nagy klasszikusában, a Kifulladásig című filmjében aratta. A filmet Francois Truffaut ötlete alapján készítették igen kevés büdzséből. Gyakran előfordult, hogy nem volt pénzük stúdiót bérelni, így az utcán forgattak.

A 60-as évek szomorúságot is hoztak Belmondo számára. Ekkor forgatta Jeanne Moreau partnereként a Moderato cantabile-t. A forgatás idején karambolozott, egyik utasa Moreau tízéves fia volt, aki komolyan megsérült. A két színész emiatt sokáig nem beszélt, csak idősebb korukra rendezték viszonyukat.

A 70-es évek már jobban kezdődtek Belmondo számára. A Borsalinoban Alain Delonnal óriási sikert arattak világszerte. A film minden idők egyik legnagyobb francia kasszasikere lett. Ők viszont ezután évekig nem beszéltek egymással, aminek az volt az oka, hogy Delon nevét, mivel producerként is szerepelt, kétszer írták a plakátokra, az övét pedig csak egyszer.

Alain Delonnal a filmtörténet egyik nagy párosát alkotják a Borsalinóban.
Alain Delonnal a filmtörténet egyik nagy párosát alkották a Borsalinoban.
Forrás: AFP / Adel Productions / Maria

A 80-as években érezhette magát sikerei csúcsán Jean-Paul Belmondo, hiszen A Profit sok millióan látták világszerte. A 90-es években kezdődtek magánéleti problémái. Lelkileg nagyon megviselte, amikor idősebb lánya, Patricia 1994-ben tűzvészben meghalt.

Objektum doboz

Kalandos évei alatt rengeteg szép nővel hozta össze a sors, ma úgy tudni, ideje nagy részét egyedül tölti. Élete első nagy szerelmét, Elodie Constant-t el is vette feleségül. A táncosnő három gyermekkel ajándékozta meg, közülük egyet elveszítettek. Patricia halálát Belmondo soha nem tudta kiheverni, emiatt évekig nem is tudott dolgozni. A házaspár 1965-ben elvált.

Belmondo ezután a Dr. No Bond lányával, Ursula Andress-szel élt, akit az Egy kínai viszontagságai Kínában forgatásán ismert meg. Szakításuk után Laura Antonelli-vel járt, aki az Egy válás meglepetéseiben volt a partnernője. 2002-ben vette feleségül a nálánál évtizedekkel fiatalabb Chanel-modellt, Nathalie Tardivelt, akitől 2003-ban lányuk született. Stella-t, aki ma már 16 éves, válásuk után Belmondo csak ritkán láthatta. Mára viszont már rendezték viszonyukat a szülők, így a hírek szerint imádott lánya bearanyozza Belmondo mindennapjait.
 

Kapcsolódó írásaink