Kultúra

Angliában turnézik Art Garfunkel

A 60-as évek popéletének egyik nagy bálványa sok év után először indult koncertturnéra. Art Garfunkel a kétezres évek elején betegedett meg. Súlyos gégebénulással és hangszalag-problémákkal kezelték, azóta csak az utóbbi években lépett fel egy-egy alkalommal, de hosszabb turnéra csak most mert vállalkozni.

Angliában turnézik Art Garfunkel
Art Garfunkel súlyos gége és hangszalag betegsége miatt sok évet kihagyott.
Fotó: AFP / POP-EYE / Ben Kriemann

Art Garfunkel tizenegy állomásos angliai turnéjának első megállója az oxfordi színházban volt - adta hírül a telegraph.co.uk. A színpadról boldogan köszöntötte ottani rajongóit, nagy örömére a teátrumban teltház várta. A nézők száma azonban meg sem közelítette a legendás duó, a Simon&Garfunkel korábbi koncertjeinek nézőszámát.

Ezzel kapcsolatban a művész szomorúan jegyezte meg, hogy nem mindig számított „levitézlett öreg zenésznek”. Ugyanakkor büszkén tudatta, hogy egyik utolsó koncertjükre a new yorki Central Parkban, 1981-ben félmillióan voltak kíváncsiak.

Paul Simon tavalyi, a Hyde Parkban rendezett koncertjére 65 ezren látogattak el. Valamiért az énekes kerülte egykori társa említését. Paul Simonról keveset beszélt, mostani kapcsolatukról csak annyi szót ejtett, hogy nemrég "összefutottak." Rajongói kíváncsian várták a folytatást, mert ilyenkor mindenkinek eszébe jut egy újabb közös produkció lehetősége. A művész azonban nem biztatta őket, legendás dalaik közül is csak néhányat énekelt.

Egyik legnagyobb slágerüket, a Híd a zavaros folyó fölött című dalt is csak félig énekelte el. Ezt azzal indokolta, hogy előadásához nincs elég zenésze. Akik követték a duó pályafutását, azok tudják, hogy ez a dal lehetett az, ami szétválásukat okozhatta. Hogy min vesztek össze pontosan, arról már régóta csak csak találgatások folynak. Egyik vagy másik művész azonban rendre megcáfolja ezeket.

A duó leghíresebb dalai a Csend hangjai, a Diploma előtt híres betétdala, a Mrs. Robinson és az El Condor Pasa. Többször kaptak Grammy-díjat, és a rock halhatatlanjainak tagjai közé is beválasztották őket.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink