Külföld

Nagy-Britannia: több pénz jut a védelemre

Frissítette hosszú távú védelmi stratégiáját a brit kormány

Frissítette alig két éve kidolgozott hosszú távú integrált védelmi stratégiáját a brit kormány. A hétfőn kiadott új változat jelentősen emeli a védelmi költségvetés finanszírozását, elsősorban a globális biztonságot Oroszország és Kína részéről fenyegető új geopolitikai veszélyekre hivatkozva.

Az Integrated Review Refresh 2023 címet viselő 63 oldalas cselekvési terv – a 2021-es stratégiai felülvizsgálat átdolgozott változata – a dokumentum szövege szerint mindenekelőtt az Ukrajna elleni orosz agresszióra adott válasz.

A tanulmány megállapítja, hogy az ukrajnai háború a legnagyobb katonai konfliktus, valamint menekült- és energiaválság Európában a második világháború vége óta, következményeként a földrész ismét nagyszabású, nagy intenzitású szárazföldi hadviselés helyszíne, és ennek kihatásai vannak Nagy-Britannia és a NATO elrettentési és védelmi hozzáállására.

A dokumentum szerint a geopolitikai feszültségek eszkalációjának kockázata nagyobb, mint évtizedek óta bármikor, és egyre magasabb a tesztelési vagy már hadrendbe állítási szakaszban járó, magas technológiájú fegyverrendszerek száma.

Azok a hadászati stabilitási mechanizmusok, amelyek a 21. században eddig elősegítették a félreértések, a számítási hibák és az akaratlan eszkalációk kockázatának enyhítését, nem fejlődtek kellő ütemben ahhoz, hogy garantáltan elejét vegyék a versengések ellenőrizetlen konfliktussá fajulásának – fogalmaz a brit kormány felülvizsgált stratégiai tanulmánya.

A dokumentum szerint az indiai- és a csendes-óceáni térségben parázsló feszültségek is erősödnek, és ha ebben a régióban konfliktus robban ki, annak nagyobb globális következményei lennének, mint az ukrajnai háborúnak.

Az iráni rezsim részéről megnyilvánuló fenyegetések is erősödtek, ezt jelzi például az iráni nukleáris fejlesztési program előrehaladása vagy a teheráni kormány nagy-britanniai akciói – áll a brit kormány stratégiai felülvizsgálati elemzésében.

A tanulmány szerint a tavalyi év eleje óta 15 olyan hiteles fenyegetés jutott a brit hatóságok tudomására, amely brit vagy Nagy-Britanniában élő személyek megölésére vagy elrablására irányult az iráni rezsim részéről.

Mindezekre tekintettel a hétfőn ismertetett dokumentum szerint a brit kormány a következő két évben ötmilliárd fonttal (2180 milliárd forinttal) növeli a védelmi minisztérium költségvetését.

A pótlólagos források elsődleges célja a hadfelszerelési állomány feltöltése és növelése, új beruházások végrehajtása a brit hadianyag-infrastruktúra ellenálló-képességének erősítésére, valamint a nukleáris kapacitás további korszerűsítése – áll a dokumentumban.

A felülvizsgálati elemzés szerint mindez azt is jelenti, hogy a brit védelmi kiadások az idén elérik a hazai össztermék (GDP) 2,2 százalékát, sőt az Ukrajnának nyújtott támogatással együtt 2,29 százalék lesz a GDP-arányos védelmi költségvetés szintje.

Rishi Sunak brit miniszterelnök a dokumentum közzétételéhez fűzött nyilatkozatában közölte: a hosszabb távú cél az, hogy a brit védelmi kiadások elérjék az éves GDP-érték 2,5 százalékát.

A felülvizsgálati terv intézkedik arról is, hogy azonnali hatállyal létrejön a brit elhárítási szolgálaton (MI5) belül egy új nemzeti védelmi biztonsági hatóság (National Protective Security Authority), amelynek feladata az lesz, hogy szakértői biztonsági tanácsokkal lássa el közvetlenül a brit üzleti vállalkozások és egyéb szerveződések széles körét.

Kapcsolódó írásaink