Külföld

Magyarország elérte, hogy az olajársapka ne vonatkozzon a csővezetékes kőolajszállításra

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden este a Facebook-oldalán azt is közölte, hogy a nukleáris energia is kivételt kap

Véget ért Brüsszelben az állandó képviselők tanácsának ülése, amelyen hazánk kemény tárgyalások után azt is elérte, hogy az olajársapka vészhelyzet esetén a csővezetékes kőolajszállítást pótló, tengeri szállításra sem vonatkozik. 

Magyarország elérte, hogy az olajársapka ne vonatkozzon a csővezetékes kőolajszállításra
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A külügyminiszter ismertetése szerint az ülésen ismételten a szankciók voltak napirenden. Ahogy már sokszor elmondtuk, a magyar kormány ezúttal sem támogatott olyan szankciós intézkedéseket, amelyek kárt okoztak volna Magyarországnak, a magyar embereknek – hangsúlyozta.

Keményen tárgyaltunk, és elértük, hogy az olajársapka nem vonatkozik a csővezetékes kőolajszállításra (mi így vesszük az energiabiztonságunkhoz nélkülözhetetlen kőolajat), valamint veszélyhelyzet esetén az ezt pótló, tengeri szállításra sem.
„Elértük, hogy a szankciók alól kivételt kapjon a nukleáris energia, így ezek a szankciók nem vonatkoznak az új paksi atomerőmű építésére sem. Mint ahogyan nem került a szankciós listára egyetlen olyan intézmény sem, amely a nukleáris kutatás-fejlesztési együttműködés szempontjából fontos lenne” – írta a miniszter.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar energiaellátás biztonságát fenyegető, a magyar embereknek kárt okozó szankciós intézkedéseket tehát ismételten sikerült megakadályozni. A magyar nemzeti érdekekért a jövőben is ugyanígy ki fogunk állni – jelentette ki a külügyminiszter.

Kapcsolódó írásaink