Gazdaság

Erősebb forintra és alacsonyabb olajárakra van szükség a piaci benzinár jelentős csökkenéséhez

A lakosság szempontjából mindenképp kedvező az ársapkák meghosszabbítása, az üzemanyagárak hatósági rögzítése önmagában 2-3 százalékkal fogja vissza az inflációt, az élelmiszerek esetében ez 1-2 százalékpont lehet.

Erősebb forintra és alacsonyabb olajárakra van szükség a piaci benzinár jelentős csökkenéséhez
A legtöbb autót a korlátozás mellett is tele lehet tankolni
Fotó: MH/Katona László

A lakosság szempontjából mindenképp kedvező az ársapkák meghosszabbítása – mondta lapunk megkeresésére Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője.

Kifejtette, az üzemanyagok esetében pontosan tudható az aktuális piaci ár, amely a jelenlegi, 480 forintos árnál harmadával magasabb, azaz ennyivel drágulnának az üzemanyagok egyik napról a másikra. A piaci ár az elmúlt hetekben csökkent, tehát ha ez a tendencia folytatódik, akkor az áremelkedés kisebb lett volna az ársapka eltörlése esetén, ha megfordul, akkor pedig nagyobb – magyarázta. A jelenlegi árak alapján a benzinársapka 2-3 százalékponttal fogja vissza az inflációt, amire egyébként a mostani inflációs folyamatok mellett szükség is van.

Az alapvető élelmiszerek esetében ugyanezt a hatást már nehezebb számszerűsíteni, de ha becsülni próbálunk, akkor 1-2 százalékpontos lehet. Itt egyrészt nem ismerjük a piaci árakat olyan pontosan, mint az üzemanyagoknál, másrészt pedig az ezeket árusító boltok az ársapkán elszenvedett veszteséget részben tudják kompenzálni más termékeken – mutatott rá a szakértő.

Felhívta a figyelmet arra is, a hatósági árrögzítésnek sem csak haszonélvezői vannak, hiszen ami valakinek bevétel, az valaki másnak kiadás; amit valaki nem költ el, az valaki másnál nem jelenik meg bevételként. Itt a terhet legnagyobb részben a kereskedők viselik. Mivel az élelmiszereknél ez egy-egy bolt forgalmán belül nem jelent akkora arányt, ezért itt az ársapka kigazdálkodható, esetleg az áremelés részben más termékeknél jelenik meg. Az üzemanyagoknál már más a helyzet, hiszen ott egy-egy töltőállomás bevételén belül nagyobb lehet az üzemanyag szerepe, így ott fontos az állami támogatás fenntartása – ezzel továbbra sem kell számítani széles körű csődre.

Az ársapkák eltörlése némileg tudná mérsékelni a hiányjelenségeket Regős Gábor szerint, de nem elsősorban a kínálat növekedése miatt, hanem mert a magasabb árak miatt kevesebbet vásárolnánk a hatósági áras termékekből.

Regős Gábor kérdésünkre elmondta még, az, hogy az év végén hol lesz a piaci üzemanyagár, nagyjából megjósolhatatlan. Ebben az olajár alakulása mellett nagy súlya van a forintárfolyamnak is. Ahhoz tehát, hogy a piaci ár közelítsen a 480 forinthoz, erősebb forintra és alacsonyabb olajárra van szükség. Ez nem kizárt, de nem is garantálható – zárta szavait.

Kapcsolódó írásaink