Külföld

Kényes kérdésekről tárgyal Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun + Videó

A távol-keleti Vosztocsnij űrközpontban tárgyalt szerdán az orosz elnök és az észak-koreai vezető

Az orosz államfő egy hordozórakéta-összeszerelő épület bejáratánál fogadta vendégét. A két vezető az űrállomás megtekintése után ült le tárgyalni.

Kényes kérdésekről tárgyal Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun + Videó
Putyin és Kim a vlagyivosztoki Russzkij szigeten találkozott először
Fotó: AFP/Sputnik/Alexey NikoIsk

Putyin Vlagyivosztokból repült Vosztocsnijba, Kim Dzsongun vonattal érkezett az az Amur-vidéki űrkomplexumba.

Az objektumok körbejárásáról bőséges képanyagban számolt be a Rosszija 24 hírtelevízió. Putyin újságíróknak arra a kérdésére felelve, hogy segít-e majd Oroszország Észak-Koreának, kijelentette:
„Ezért utaztunk el ide. A KNDK vezetője nagy érdeklődést mutat a rakétatechnológia iránt, ők (az észak-koreaiak) az űrkutatást is igyekeznek fejleszteni.”

„Tovább akarjuk fejleszteni a kapcsolatokat, mindig is támogattuk Putyin és az orosz kormány döntéseit. Remélem, mindig együtt leszünk az imperializmus elleni küzdelemben és a szuverén állam építésében” – hangoztatta Kim a találkozó nyilvános részén, kamerák előtt.

Mint mondta, Oroszország „szent háborút indított, hogy megvédje állami szuverenitását és megvédje biztonságát a hegemonikus erők ellen”, amelyek szembeszálltak vele. Kifejezte meggyőződését, hogy a találkozó új szintre emeli a két ország együttműködését. A politikát, a gazdaságot és a kultúrát említette meg a tárgyalások témájaként.

Putyin, aki emlékeztetett rá, hogy elsőként a Szovjetunió ismerte el a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot, egyebek között arról beszélt, hogy a gazdasági és humanitárius együttműködés aspektusait fogja megvitatni vendégével. Az orosz elnök korábban – újságírói kérdésre válaszolva – azt mondta, hogy minden kérdést sorra vesznek, kapkodás nélkül.

Objektum doboz

Az orosz elnök a vendégét üdvözölve örömét fejezte ki amiatt, hogy a látogatás Észak-Korea megalakulásának 75. évfordulóján, a nagy felszabadító háborúban aratott győzelem 70. évfordulóján és a diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóján valósul meg.

A vosztocsniji csúcstalálkozó napján az NHK japán hírtelevíziónak tokiói katonai forrásokra hivatkozó jelentése szerint Észak-Korea két ballisztikus rakétát bocsátott fel.

Az orosz–észak-koreai csúcstalálkozó napirendjéről Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára elmondta, hogy a közelgő megbeszéléseken számos „kényes kérdésről”, valamint a kétoldalú gazdasági és kulturális együttműködésről és a térség általános helyzetéről lesz szó. A Kreml szóvivője elmondta, hogy a tárgyalásokra mind az orosz, mind az észak-koreai delegáció jelenlétében, illetve négyszemközti formában került sor – írta az Orosz Hírek.

A két vezető az eszmecsere előtt egyebek között megtekintette az Angara nehéz hordozórakéta összeszerelését, valamint indítóállásának építését. Putyin megmutatta Kimnek az általa és más vezető orosz kormányzati tisztviselők által használt Aurus limuzint is.

Kim először 2019 áprilisában kereste fel Oroszországot, akkor Vlagyivosztokban járt páncélozott vonatjával.

Kapcsolódó írásaink