Külföld

Európa kimerült, Amerikától pedig egyre kevesebb támogatás érkezik Ukrajnába

Ebbe az ellentámadásba az ukránok beleadtak apait-anyait

„A Nyugat többször jelezte, hogy segít az újjáépítésben, a kérdés, hogy mik lesznek a viszonyok, hol fognak húzódni a határok. Az igazi kérdés, hogy az oroszok mit akarnak hagyni. Ukrajna önerőből nem fogja tudni újjáépíteni az országot" – foglalta össze a háború utáni viszonyokat Somkuti Bálint a Magyar Hírlap stúdiójában.

Európa kimerült, Amerikától pedig egyre kevesebb támogatás érkezik Ukrajnába
Ukrán katonák
Fotó: Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ukrajna a függetlenségért harcol, amihez kritikus fontosságú, hogy legyenek katonák – mondta a Magyar Hírlap stúdiójában Somkuti Bálint. A biztonságpolitikai szakértő hozzátette, eddig néhány száz ezer katonát vesztett Ukrajna. Megjegyezte, az Európai Unió nincs egységes állásponton Ukrajna támogatásában.

Prigozsin állítólagos életben maradásáról elmondta, olyan mennyiségű hazugság érkezik a nyugati médiából, hogy nem lepődik meg, ha sokakban kétségek merültek fel, de biztos benne, hogy Prigozsin meghalt. „Ő volt a támadás célpontja, és nem vagyok benne biztos, hogy orosz volt az illető, aki végrehajtotta a merényletet" – tette hozzá.

Kifejtette, Ukrajna élő erőből is eljutott a határokig, de az igazi problémát az jelenti számukra, hogy Nyugatról egyre kevesebb katonai támogatás érkezik. Európa kimerült, az USA-tól pedig egyre kevesebb felajánlás érkezik.

A most zajló ellentámadásról elmondta, az ukránok ebbe beleadtak apait-anyait, de ez ennyire volt elég. A tél beálltával inkább az oroszok lendülhetnek támadásba.

Tavaly már látszott, hogy a Bahmutért folytatott harcnak fontos következményei lesznek – emlékeztetett a szakértő.

Kifejtette, olyan hírekről beszélnek a nyugati sajtóban, mint a korrupció, bizonyos területeken a katonák 70 százalékos halála vagy a befuccsolt támadás, ami azt jelenti, hogy előbb vagy utóbb álláspontot kell változtatnia Ukrajnának.

„A Nyugat többször jelezte, hogy segít az újjáépítésben, a kérdés, hogy mik lesznek a viszonyok, hol fognak húzódni a határok. Az igazi kérdés, hogy az oroszok mit akarnak hagyni. Ukrajna önerőből nem fogja tudni újjáépíteni az országot" – foglalta össze a háború utáni viszonyokat Somkuti Bálint.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink