Külföld

BRICS-csúcs: szélesedő érdeklődés Macron nélkül?!

Júniusban Catherine Colonna francia külügyminiszter azt mondta, hogy a francia elnök érdekelt a BRICS-országokkal folytatott párbeszédben

Emmanuel Macron francia elnök nem kapott meghívót az augusztusi BRICS-csúcstalálkozóra – hivatkozott az oroszhirek.hu Naledi Pandor dél-afrikai külügyminiszterre. Időközben 23 ország vezetői hivatalosan is kifejezték a csatlakozási szándékukat a BRICS-hez.

BRICS-csúcs: szélesedő érdeklődés Macron nélkül?!
Emmanuel Macron
Fotó: NorthFoto

Pandor ugyanakkor biztosította, hogy egyes médiajelentések, amelyek szerint Narendra Modi indiai miniszterelnök nem vesz részt a csúcstalálkozón, nem igazak. „Indiában senki sem mondta, hogy nem vesz részt” – mondta a miniszter.

Pandor hangsúlyozta, hogy többek között Ibrahimi Raiszi iráni elnököt is meghívták a csúcstalálkozóra. „Jó esély van arra, hogy eljön” – vélekedett.

„Tájékoztattam kollégámat (a dél-afrikai külügyminisztert), Naledi Pandort, hogy az elnök elérhető és érdekelt a párbeszéd folytatásában, amelyet Franciaország folytat a BRICS-országokkal” – idézte a francia média Colonnát.

Ugyanakkor Macron BRICS-csúcstalálkozóra való meghívásának kérdésére utalva megjegyezte, hogy a döntést „a BRICS-országoknak és elsősorban Dél-Afrikának kell meghoznia, amely a csúcstalálkozó házigazdája”.

Korábban a L’Opinion című lap forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Macron Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnöknél érdeklődött a BRICS-csúcstalálkozón való részvétel lehetőségéről. Oroszország határozottan tiltakozott a francia elnök meghívása ellen.

A BRICS-hez történő csatlakozási szándékát fejezte ki Algéria, Argentína, Bahrein, Banglades, Bolívia, Egyiptom, Honduras, Indonézia, Irán, Kazahsztán, Kuvait, Marokkó, Nigéria, Palesztina, Szaúd-Arábia, Szenegál, Thaiföld, Venezuela, Vietnam, Etiópia, Honduras, Kuvait és Belarusz.

Naledi hozzátette, hogy a nagyfokú érdeklődés megerősíti a BRICS globális dél érdekeit képviselő úttörő szervezetként betöltött szerepét.

A BRICS 2022-ben bejelentette, hogy bővíti a tagországok számát, hogy a szervezet befogadóbbá váljon. Addigra legalább 19 ország jelezte csatlakozási szándékát a gazdasági blokkhoz, köztük Argentína, Irán, Algéria, Tunézia, Törökország, Szaúd-Arábia és Egyiptom.

Mint arról Mzuvukile Maketuka Dél-Afrika moszkvai nagykövet a RIA Novosztyinak adott interjújában beszámolt, a szövetség minden tagja üdvözli a bővítést, de meg kell határozni az új tagok felvételének módozatait, erről a kérdésről kollegiális úton kell dönteni.

A BRICS ma Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát egyesíti. Az év elején Dél-Afrika vette át Kínától a szervezet elnökségét, amely 2023 végéig tart, majd átadják a következő államnak.

Júliusban a dél-afrikai elnöki hivatal bejelentette, hogy az augusztus 22–24-én Johannesburgban tartandó BRICS-csúcstalálkozón Kína, India, Brazília és Dél-Afrika vezetői vesznek részt. Oroszországot Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli majd. Vlagyimir Putyin úgy döntött, hogy videókonferencián keresztül vesz részt.

Kapcsolódó írásaink