Külföld

Babakov: A BRICS-csoport egy új globális valuta létrehozásáról tárgyal

Babakov kijelentette, hogy Moszkva kiállta a nyugati szankciók próbáját

Oroszország a BRICS-országokkal és afrikai országokkal együtt egy új globális valuta létrehozásáról tárgyal, amely megkérdőjelezhetné az amerikai dollár dominanciáját, és az euróhoz hasonlóvá válhatna a nem nyugati államok számára – mondta Alekszandr Babakov, az Állami Duma alelnöke.

Babakov: A BRICS-csoport egy új globális valuta létrehozásáról tárgyal
Alekszandr Babakov
Fotó: Wikipedia

Az orosz médiának adott szerdai interjújában Babakov kijelentette, hogy miután Moszkva kiállta a nyugati szankciók próbáját, készen áll arra, hogy új szerepet vállaljon a világrendben, és a partnerekkel együtt aláássa az Egyesült Államok hegemóniáját – írta az oroszhirek.hu.

Azt állítva, hogy a múlt héten Szentpéterváron tartott Oroszország–Afrika csúcstalálkozó közvetlen bizonyítéka annak, hogy a kollektív Nyugat kudarcot vallott Oroszország elszigetelésében, felvázolta a nemzetközi kapcsolatok rendszerének új tendenciáit.

Babakov hangsúlyozta, hogy Oroszország valódi szuverenitásának eléréséhez el kell távolodni az amerikai valuta dominanciájától. Moszkvának és partnereinek meg kellene állapodniuk egy új monetáris egységről és annak működési szabályairól – magyarázta.

Az új valutáról szóló kérdésre az orosz képviselő így válaszolt:

„Az nem a jüan és nem a rubel, már vannak bizonyos megfogalmazások… a név nem fontos, de a dollár analógjának kell lennie”.

„Végül is a BRICS a potenciálját tekintve ma nagyobb, mint a G7. Vagyis nagyon széles az a piaci potenciál, ahol ez a valuta működhet. Nincs okunk arra, hogy a dollárhoz kötődjünk.” – érvelt Babakov.

A BRICS-országok a kölcsönös kereskedelemben igyekeznek egyre inkább eltávolodni az amerikai dollártól. A dollármentesítési tendencia egyre nagyobb lendületet vett a szankciók nyomán, amelyek gyakorlatilag elvágták Oroszországot a nyugati dominanciájú pénzügyi rendszertől. Számos fejlődő ország – köztük a BRICS-tag Kína, India, Brazília és Dél-Afrika – szintén elkezdett az alternatív valuták felé mozdulni a kereskedelemben.

Moszkva tavaly felvetette egy BRICS-valuta bevezetésének ötletét. Vlagyimir Putyin elnök tavaly júniusban azt mondta, hogy a tagállamok egy új tartalékvaluta kifejlesztésén dolgoznak, amely az öt országot tömörítő blokk által használt nemzeti valuták kosarán alapulna.

Kapcsolódó írásaink