Külföld

Az ukránok többsége nem akar kompromisszumot egy kutatás szerint

A Harkivi Társadalomkutató Intézet felmérése szerint a lakosság több mint 70 százaléka nem tenne engedményeket a háború befejezéséért

A Harkivi Társadalomkutató Intézet készített egy felmérést, amelyben arra voltak kíváncsiak, mit értelmeznének az ukrán lakosok győzelemként, valamint hogy viszonyulnak a háború egy kompromisszumos lezáráshoz.

Az ukránok többsége nem akar kompromisszumot egy kutatás szerint
Pillanatkép egy evakuálási folyamatról Irpinben
Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff

Ukrajna háború utáni jövőjéről készített felmérés eredménye szerint a megkérdezettek 78 százaléka elutasítja, hogy bármilyen kompromisszum szülessen a háború lezárásáért. Andrij Csernouszov, a Harkivi Társadalomkutató Intézet vezetője azt is elmondta: „Az egyik első és fő kérdés, ami sokakat foglalkoztat, az a képesség és a hit, hogy Ukrajna visszaszerzi az összes, ideiglenesen megszállt területet. Tehát az ukránok túlnyomó többsége, 89 százaléka úgy gondolja, hogy ez biztosan meg fog történni.”

A megkérdezettek emellett arra is válaszoltak, mit tekintenének Ukrajna győzelmének a háborúban. A válaszadók 57 százalék az 1991-es határokhoz való visszatérést, 21 százalék pedig azt tartaná győzelemnek, ha Ukrajna Kelet-Európa elismert vezető országává válna.

A válaszadók mindössze 8 százaléka értékelné győzelemnek Oroszország több államra való szétesését.

Kapcsolódó írásaink