Külföld

Átalakította a kormányt Liz Truss brit miniszterelnök

Minden fontos tárca élén változás történik

Truss, akit kedden nevezett ki hivatalosan a miniszterelnöki tisztségre II. Erzsébet királynő, csaknem az összes kritikus fontosságú tárca élén változtatásokat jelentett be.

Átalakította a kormányt Liz Truss brit miniszterelnök
Fotó: MH

Liz Truss több hónapos választási folyamat győzteseként került a Konzervatív Párt élére, és így a miniszterelnöki tisztséget is átvette Johnsontól.

Saját eddigi helyére, vagyis a külügyminiszteri posztra James Cleverly korábbi oktatási minisztert nevezte ki.

Suella Braverman, aki a kedden leköszönt előző miniszterelnök, Boris Johnson kormányában a jogi főtanácsadó tisztségét töltötte be, keddtől a belügyminisztériumot irányítja. Ő is indult a vezetőválasztási versengésben, de a szavazási folyamat korai szakaszában kiesett.
A belügyi tárca élén bekövetkezett váltás közvetlen előzményeként hétfő este bejelentette lemondását Priti Patel eddigi belügyminiszter, akiről korábban is lehetett tudni, hogy Johnson támogatója. Ő volt szinte az egyetlen a brit kormány legmagasabb rangú tagjai közül, aki nem indult a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért és a kormányfői posztért, amikor Johnson a sorozatos belpolitikai botrányokat követően, a konzervatív frakció nyomására július 7-én bejelentette lemondását.

A pénzügyminiszteri tisztségre Liz Truss kormányfő Kwasi Kwartenget nevezte ki. Kwarteng a Johnson-kormányban az üzleti ügyek minisztériumát vezette.
A pénzügyi tárca élén legutóbb Rishi Sunak állt, aki szintén indult a Konzervatív Párt vezetőjének tisztségéért, és a választási folyamat utolsó szakaszában – amelyben a párttagság szavazatai döntöttek az új vezető személyéről – közvetlenül Liz Truss-szal versengett.
Truss a voksok 57,4 százalékának megszerzésével győzött, Sunakra a választáson résztvevő párttagok 42,6 százaléka szavazott.
Rishi Sunak kedd estig nem kapott új kormányzati tisztséget.

Therese Coffey korábbi munka- és nyugdíjügyi miniszter keddtől az egészségügyi miniszteri és a miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölti be.
A kritikus fontosságú tárcák eddigi vezetői közül egyedül Ben Wallace védelmi miniszter maradt a helyén.

Johnson volt miniszterelnök-helyettese, Dominic Raab – aki az igazságügy-miniszteri tisztséget is betöltötte, és a vezetőválasztáson Rishi Sunakot támogatta – kedd este bejelentette, hogy nem vállal kormányzati tisztséget, és visszatér a londoni alsóház hátsó padsoraiba.

Ugyanígy tesz Grant Shapps eddigi közlekedési miniszter és Steve Barclay, a Johnson-kormány volt egészségügyi minisztere.

Kapcsolódó írásaink