Külföld

Zaharcsenkón nem múlik a béke

Gyöngyösi Márton: A kérdés csak az, elfogadják-e Kijevben a kinyújtott kezet

Tegnap beiktatták hivatalába a do­nyecki népköztársaság vasárnap nagy többséggel megválasztott elnökét, Olekszandr Zaharcsenkót, aki eddig a terület miniszterelnöke volt.

Olekszandr Zaharcsenko 20141105
Olekszandr Zaharcsenko, a donyecki népköztársaság elnöke (Fotó: Reuters - Maxim Zmeyev)

Újságíróknak úgy fogalmazott, Petro Porosenko ukrán elnök lelkiismeretét terheli, hogy arra készül, visszavonja a keleti megyék különleges jogállását. Az ukrán államfő korábban jelezte, fontolóra veszi a törvény visszavonását a vasárnapi választások miatt. Tanácsadója, Oleh Medvegyev szerint ugyanakkor ez nem jelenti a harci cselekmények felújítását a térségben.

A kelet-ukrajnai polgárháborús helyzet, a humanitárius katasztrófa hatalmas kihívások elé állítja a választást megszervezőket, a körülményekhez képest mégis óriási volt a részvételi arány – hangsúlyozta lapunknak Gyöngyösi Márton, aki választási megfigyelőként látogatott az elmúlt napokban Donyeckbe. Az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnöke szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni a kelet-ukrajnai választások megítélésekor a körülményeket, hiszen – tette hozzá Kijevre utalva – az sem tipikus helyzet, hogy „egy ország kormánya a saját állampolgárait lövi, gyakran nemzetközileg tiltott fegyverekkel”. Mint mondta, saját szemével akarta felmérni a donyecki helyzetet, hiszen Ukrajnában információs háború is zajlik, amelyben a hírek manipulálásától sem rettennek vissza. A polgárháborús helyzetből adódó körülményeket Gyöngyösi szerint mindenképpen felülírja a demokrácia azon alapelve, hogy az embereknek joguk van az önrendelkezéshez, ahhoz, hogy sorsukat a maguk kezébe vegyék. A jobbikos politikus lapunknak felidézte, szívszaggató történeteket hallott a donyeckiektől, akik számára nagyon fontos volt a választás, gyakorlatilag népünnepély zajlott az utcákon. Mint mondta, a frissen megválasztott donyecki vezetés részéről megvan a szándék, rajtuk biztosan nem fog múlni a béke. „A kérdés csak az, hogy Kijevben elfogadják-e a kinyújtott kezet” – tette hozzá. Gyöngyösi számított a magyar politika szereplőinek támadásaira, s nem érte váratlanul az sem, hogy Kijev őt és a többi megfigyelőt is ki akarja tiltani Ukrajnából. Mint mondta, ezt csak a kárpátaljai magyarok miatt sajnálja.