Külföld

Washington eladja a migránsokat

Nem csak a mexikói határon álló kerítés védi meg az amerikai polgárokat

Sonia Nazario Pulitzer-díjas író-újságíró és jogvédő a New York Timesban nem kevesebbet állít, mint azt, hogy az amerikai elnök óriási összegeket ad Mexikónak, hogy megállítsa az Egyesült Államokba igyekvő milliókat.

Barack Obama elnök kérésére Mexikó kíméletlenül lesújt a közép-amerikai országokban dúló erőszak elől menekülőkre, amiért cserébe a szeptember végén lezárult pénzügyi évben több tízmillió dollárt kapott – írta a The New York Timesban megjelent riportjában Sonia Nazario Pulitzer-díjas író-újságíró és jogvédő. Nazario az NPR amerikai közszolgálati rádiónak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államokba a múlt nyáron rekordszámban érkeztek migránsok és menekültek, akik közül sokan szülők nélkül utazó kiskorúak. Őket most már azelőtt megállítják Mexikóban, hogy elérnék az amerikai határt.

Az újságíró szerint ennek fejében az amerikai kormány közvetve több tízmillió dollárt fizet Mexikónak. Sonia Nazario, aki korábban is cikkezett már a latin-amerikai migrációról, az NPR-nek elismerte, hogy sem amerikai, sem mexikói hivatalos személyekkel nem beszélt erről az eljárásról.

Ugyanakkor azt állította, hogy a washingtoni külügyminisztérium 86 millió dollárt különített el – ezen összeget nem teljes egészében 2015-ben költötték el – arra, hogy Mexikó visszafordítsa a migránsokat, köztük a gyerekeket. Nazario szerint a pénzt a külügyi tárca a kábítószer-ellenes keretéből kifejezetten a migráció Mexikó déli határainál való ellenőrzésére irányozták elő. A kíméletlen fellépés következtében Mexikó most először toloncolt ki több közép-amerikait, mint az Egyesült Államok.

Az amerikai Migrációpolitikai Intézet adatai szerint a 2015-ös pénzügyi év első hét hónapja alatt a mexikói hatóságok 92 889 közép-amerikai állampolgárt – köztük 18 310 felnőtt felügyelet nélkül utazó kiskorút – fogtak el, míg az amerikaiak csak 70 448-at. A várakozások szerint Mexikóban az őrizetbe vételek száma hetven százalékkal növekszik, Amerikában pedig a felére csökken majd.