Külföld

Vizsgálatot kér Soros ellen hat szenátor

Mindenre kiterjedő vizsgálatot kérnek amerikai republikánus szenátorok Rex Tillerson külügyminisztertől annak kiderítésére, hogy az Obama-adminisztráció beavatkozott-e más országok választásaiba, amerikai adófizetők pénzét George Soros alapítványain keresztül felhasználva.

Mike Lee utahi, Jim Inhofe oklahomai, Thom Thills észak-karolinai, Ted Cruz texasi, David Perdue georgiai és Bill Cassidy lousianai szenátor Tillersonhoz címzett levelét az egyik aláíró, Lee szenátor hozta nyilvánosságra az interneten.

A szenátorok szerint az Obama-kormányzat arra használta adófizetők pénzét, hogy baloldali mozgalmakat támogasson az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége segélyein keresztül. A levélben külön kitérnek George Soros Open Society Foundations, azaz Nyílt Társadalom Alapítványok nevű szervezetére, amely feltételezésük szerint rengeteg állami forrásból származó pénzt költhetett más országok politikai folyamatainak befolyásolására. A szenátorok Macedóniát és Albániát hozták fel példaként, de utaltak arra, hogy több államban is fennáll hasonló tevékenység gyanúja.

Mike Lee szenátor a Fox hírcsatornának elmondta, elfogadhatatlan, hogy „elrabolják” az amerikai emberek pénzét, hogy szélsőséges baloldali aktivisták tevékenységére költsék. A Fox felhívta a figyelmet, hogy Orbán Viktor a múlt hónapban figyelmeztetett Soros „határokon átívelő birodalmára”, Szijjártó Péter pedig a csatornának kijelentette, hogy a washingtoni kormányváltással remélhetőleg csökken a milliárdos által a magyar kormányra gyakorolt nyomás.

A szenátorok tisztelettel kérték a külügyminisztérium vezetőjét, hogy kihasználva a tökéletes alkalmat – az új kormányzat első hónapjait –, induljon teljes körű, illetve mindenre kiterjedő vizsgálat.