Külföld

Vitatják az osztrák szigorítást

Több bírálat érte a kabinet menekültügyi döntését

Bár Ausztriában a kormány megegyezett a szigorúbb menekültügyi eljárásról, a nagyobb koalíciós partner, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) soraiból többen bírálták a döntést. Közben előkerült egy felvétel, melyen ismeretlenek az antwerpeni pályaudvart merénylettel fenyegették.

A szigorított menekültügyi szabályozásról szóló, keddi osztrák kormánydöntést követően számos bírálatot fogalmaztak meg az SPÖ soraiból, mert az eddigi gyakorlattól eltérően a szociális ellátórendszerből kiesnének a hatóságokkal nem együttműködő elutasított menedékkérők. Az SPÖ parlamenti frakciójának egy része, valamint a bécsi szociáldemokrata városvezetés és a segélyszervezetek is kritikával illették a döntést, mondván, ha megvonják a szociális támogatást, nőni fog a bűncselekmények és a hajléktalanok száma.

Közben ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 csatornának azt nyilatkozta, a migrációs kérdésekért felelős európai biztos sürgetése ellenére akadozik a migrációs kérdés megoldása Európában. Az alkotmányjogász Dimitris Avramopoulos csütörtöki kijelentésére reagált, mely a kvóták teljesítését és a kiutasítások gyorsítását sürgette.

Németország az elutasított menedékkérők gyorsabb és egyszerűbb kitoloncolási eljárásában állapodott meg Tunéziával - közölte Angela Merkel német kancellár miután pénteken megbeszéléseket folytatott Bédzsi Káid esz-Szebszi tunéziai elnökkel.

Eközben tegnap a La Libre Belgique című lap azt írta, az antwerpeni pályaudvaron és környékén forgatott fenyegető videofelvételt tett közzé az Iszlám Államhoz köthető egyik csoport. A lap szerint a videón a felvétel készítője a pályaudvarhoz sétál, majd az épületbe lépve azt mondja: „Itt vagyunk, támadni fogunk.” A cikk szerint a videó hatására megerősítették a pályaudvar védelmét.

Ugyancsak a La Libre Belgique írt arról, hogy csütörtökön előállítottak egy gázpalackokkal felszerelt autóst Brüsszelben. Az autót vezető fiatalembert tavaly terrorizmus vádjával öt év börtönre ítélték, de nem kezdte meg a büntetés letöltését.