Külföld

Visszatérhet Németországba egy kitoloncolt menedékkérő

Egyre többen aggódnak Svédországban az erőszakos bűncselekmények és a helyi választási kampányban is vitákat szító migráció miatt egy friss felmérés eredményei szerint

Minden harmadik svéd állampolgár a migrációt tartja a legnagyobb problémának – derül ki egy friss felmérésből. Németországba pedig egy helyi lap szerint visszatérhet egy korábban kitoloncolt menedékkérő.

migrans
Újabb kimentett migránsokat visznek a spanyol partokhoz – a balkáni és az olaszországi útvonal szigorúbb ellenőrzése óta erre próbálkoznak a legtöbben (Fotó: Reuters/Juan Medina)

A svédek 73 százaléka szerint „rossz irányba” tart az országuk – derül ki a francia Ipsos Group közvélemény-kutató által júniusban és júliusban, huszonnyolc országban elvégzett felmérés eredményeiből. Az adatokat egy hónappal a szeptemberi svédországi választások előtt hozták nyilvánosságra. A Breitbart hírportál által szemlézett kutatás szerint a bűnözéssel és az erőszakkal kapcsolatban a svédek ötven százaléka válaszolta azt, hogy aggasztó a helyzet az országban. A migrációt 33 százalék tartja a legnagyobb problémának, azaz minden harmadik svéd vélekedik így. Utóbbi téma egyébként a választási kampány során is előtérbe került.

A kutatás során magyarokat is kérdeztek, az itteni eredmények viszont teljesen eltérők, feltehetően a magyar kormány menekültpolitikája miatt is. A magyar válaszadók mindössze hét százaléka aggódik a migráció miatt, míg például Németországban 43 százalék tartja azt a legnagyobb problémának.
A bűnözés és az erőszakos bűncselekmények jelenlétét a magyar megkérdezettek 11 százaléka találta aggasztónak, globálisan ez az arány 32 százalék.

A Der Tagesspiegel című német lap egyébként tegnap arról írt, hogy visszatérhet Németországba egy július elején kitoloncolt afgán menedékkérő. A húszéves férfi a dpa hírügynökség szerint szerdán repült Kabulból Pakisztánba, ahol vízumot kapott a németországi továbbutazáshoz. A férfi azért térhet vissza, mert megfellebbezte menedékjogi kérelmének elutasítását, és továbbra is tart az eljárás tárgyalása.

Eközben Németországban egyre nagyobb gondot jelent a családi pótlék megszerzését célzó migráció. A távirati iroda által közölt, tegnap megjelent kormányzati adatok szerint már több mint 268 ezer olyan gyermek után fizetnek családi pótlékot a német adófizetők pénzéből, aki nem Németországban nevelkedik. A családi pótlék kifizetése olyan gyermekek után, akik az Európai Unió vagy az Európai Gazdasági Térség valamely másik tagállamában él, havi szinten körülbelül ötvenmillió eurós költséget jelent Németország számára. Az NTV hírtelevízió szerint a támogatás a külföldön élő német állampolgárságú gyermekek után is jár, de a számuk évek óta 31 ezer körül van, míg például a német családi pótlékban részesített lengyel állampolgárságú gyermekek száma 2017 óta 15 ezerrel emelkedett, a cseh állampolgároké pedig ötezerrel.

Sören Link duisburgi polgármester szerint gyakran azt sem tudni, hogy a bejelentett gyermekek egyáltalán léteznek-e. A városi önkormányzatok szövetsége szerint a támogatás összegét hozzá kellene igazítani a gyermek tényleges lakóhelyén jelentkező létfenntartási költségekhez.


Szabadulhat 9/11 első elítéltje

Szabadlábra helyezik és rögtön ki is toloncolják Németországból idén ősszel az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11-én végrehajtott terrortámadások ügyében indított eljárások első elítéltjét – jelentette be tegnap a német legfőbb ügyészség szóvivője. Frauke Köhler közölte: a marokkói Munir el-Motaszadeket 2003-ban ítélték tizenöt év szabadságvesztésre, és idén októberben kiengedik a Hamburg Fuhlsbüttel negyedében működő büntetés-végrehajtási intézetből. Köhler szerint a férfit azonnal letartóztathatják, „ha még egyszer német földre teszi a lábát”. Munir el-Motaszadek az al-Kaida tagjaként a szeptember 11-i támadások előkészítésében vett részt.


Röviden

Eljárást indított a brit Konzervatív Párt Boris Johnson volt külügyminiszter ügyében a magatartási kódex megsértése miatt – jelentette tegnap a brit sajtó. Johnson a The Daily Telegraph-ban hétfőn megjelent cikkében bankrablókhoz hasonlította és postaládának nevezte a burkát viselő nőket.

Partot ért tegnap a dél-spanyolországi Algecirasi-öbölben a Proactiva Open Arms civil szervezet mentőhajója. A fedélzeten 87 migráns tartózkodott, akiket egy hete Líbia közelében mentettek ki a Földközi-tengerből. A szervezet közlése szerint többségük Szudánból és Dél-Szudánból származik.

Legkevesebb kilenc migráns meghalt csütörtök hajnalban az Égei-tenger török partjainál, miután a görög szigetekre tartó csónakjuk egyelőre ismeretlen okból elsüllyedt. A Demirören török hírügynökség szerint a baleset Kusadasi körzeténél történt, négy menekültet ki tudtak menteni a vízből.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom