Külföld

Visegrádi vezető lett a tanács elnöke

Orbán viktor: Önbecsapás azt állítani, hogy a szankciós politika Oroszországgal szemben sikeres, és ennek folytatása elegendő

Lengyelország kormányfőjét és Olaszország külügyminiszterét választották meg a tagállami vezetők az Európai Unió fennmaradó csúcspozícióira. Az Oroszország elleni szank­ciók kapcsán eltérnek a vélemények.

orban
Donald Tusk és Orbán Viktor a visegrádi kormányfők egyeztetésén az uniós csúcs előtt (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna)

„Donald Tusk államférfi Európa számára” – ezekkel a szavakkal méltatta utódját Herman Van Rompuy, miután a tagállami vezetők a lengyel kormányfőt választották meg az Európai Tanács elnökének, Federica Mogherini olasz külügyminisztert pedig kül- és biztonságpolitikai főképviselőnek. Tusk szerint jelentős személyes tapasztalata energiaforrás lehet Európának, s elődjéhez hasonlóan ő is a kompromisszumkeresést fogja a középpontba helyezni. Hangsúlyozta, hogy nincs ellentmondás a költségvetési fegyelem és a gazdasági növekedés között, az ukrán helyzettel kapcsolatban pedig bátorságra és ésszerűségre intett. A 41 éves Federica Mogherini a fiatal korára és tapasztalatlanságára vonatkozó bírálatokra reagálva felidézte, hogy húsz éve foglalkozik európai és nemzetközi ügyekkel, s több uniós biztos is fiatalabb nála. Catherine Ashton utódját a Moszkvával szembeni békülékenysége miatt is bírálták, mint mondta, célja a párbeszéd elősegítése és diplomáciai megoldások keresése. Mogherini megválasztása ellenére is az eddigi négynél kevesebb nő lesz az uniós biztosok között, Koppenhága azonban a témában korábban is panaszkodó Jean-Claude Juncker leendő bizottsági elnök „segítségére sietett” Margrethe Vestager gazdasági miniszter jelölésével.

A tisztújításon kívül az ukrajnai helyzetet is megvitatták a tagállami vezetők, és Petro Porosenko ukrán elnökkel is egyeztettek Brüsszelben a csúcstalálkozó előtt.

Angela Merkel az éjszakába nyúló tanácskozás után újabb szankciókat helyezett kilátásba Oroszország ellen, ha nem javul a helyzet a következő napokban. Szkeptikusan nyilatkozott az osztrák és a cseh kormányfő is, Robert Fico szlovák miniszterelnök pedig közölte: megvétózza a javaslatokat, ha országa gazdasági érdekeit sértik.

„Önbecsapás azt állítani, hogy az Európai Unió szankciós politikája Oroszországgal szemben sikeres, hogy ennek folytatása elegendő, és meg fogja oldani a konfliktust” – fogalmazott Orbán Viktor, aki a csúcstalálkozó előtt a néppárti és a visegrádi vezetők tanácskozásán is részt vett.

A miniszterelnök szerint csak a tárgyalásos rendezés vezethet eredményre. A kormányfő ésszerű döntésnek nevezte Mogherini és Tusk megválasztását, hozzátéve, régóta dolgoznak azon, hogy a visegrádi országcsoport kellő elismerést kapjon.