Külföld

Visegrádi elismerés Orbán Viktornak

„Budapestnek már eddig is nagy ráhatása volt a szlovák üzemanyagpiacra”

A kelet-közép-európai régiót fenyegető népességcsökkenésre hívja fel a figyelmet a Visegrad Insight portálon megjelent elemzésében Filip Mazurczak.

A szerző adatokkal támasztja alá, hogy a rendszerváltás óta drámai helyzetre engednek rálátást a demográfiai mutatók. Mint írja, a visegrádi országokra (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) általánosságban igaz, hogy a rendszerváltás után a liberális gazdasági reformok miatt alaposan megcsappant a gyerekvállalási kedv. Mazurczak hangsúlyozza, hogy a népességcsökkenés olyan következményekkel is jár, mint a régió súlyának csökkenése a világban például azáltal, hogy kevesebb képviselőnk lesz az Európai Parlamentben. Arról nem is beszélve, hogy az elöregedő társadalomban a nyugdíjasok aránya nő, az aktív dolgozóké viszont csökken.

Mazurczak elemzése szerint Csehország, Szlovákia és Lengyelország messze nem tesz eleget a tendencia megfordításáért, miközben „bármennyire is ellentmondásos figura Orbán Viktor, még hazai ellenfelei is támogatják családbarát intézkedéseit”. A szerző szerint a második Orbán-kormány nagylelkű adókedvezményekkel és szociális juttatásokkal kezdte segíteni a családokat, elsősorban a három vagy több gyereket vállaló nagycsaládokat. Magyarország korábban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) azon tagállamai közé tartozott, amelyek a legkevesebbet költötték a családokra, mára azonban épp ellenkezőleg, a GDP négy százalékának ráfordításával az élbolyba került. A családok támogatása mellett Mazurczak kiemeli, hogy Orbán nagy figyelmet fordít a határon túli magyar közösségekre. Mazurczak szerint három százalékkal nőtt a születések száma az idei év első öt hónapjában, noha ez a szám a kilencvenes évek elejétől folyamatosan csökkent. „Orbán nagylelkű intézkedéseire való tekintettel nem túlzás feltételezni, hogy ez a trend folytatódni fog” – összegzi a szerző.

„Budapestnek már eddig is nagy ráhatása volt a szlovák üzemanyag­piacra, s ez a befolyás most tovább nő” – írta Magyarok terjeszkednek a szlovák benzinpiacon címmel a Hospodárské Noviny, amely szerint a Lukoil 19 benzinkútjának a Norm Benzinkút Kft. általi átvétele után „magyar cégek birtokolják majd a szlovákiai benzinkutak csaknem harmadát”. Szlovákiában majdnem kilencszáz benzinkutat üzemeltetnek különböző cégek, jelenleg a legnagyobb piaci részesedése 212 kúttal a Mol szlovákiai lányvállalatának, a Slovnaftnak van.