Külföld

Veszélybe kerülhet az EU–török paktum

Az uniós parlament kivitelezhetetlenné tenné a menedékjoggal visszaélők gyors kiszűrését Gál Kinga szerint – Ausztriában már több muszlim tanárt keresnek, mint katolikust

A déli határzárat veszélyezteti az Európai Parlament jogszabálytervezete a menekültügyi eljárásról Gál Kinga fideszes EP-képviselő szerint. A szöveg emellett ellehetetlenítené az Európai Unió és Törökország közötti migrációs megállapodást.

Migránsok
Migránsok vesztegelnek a görögországi Patras kikötőjénél – innen szokták felbérelni az embercsempészeket, akik jellemzően kompokon Olaszországba viszik őket (Fotó: Reuters/Alkis Konstantinidis)

A menekültügyi eljárási rendelettervezet parlamenti álláspontjáról szavazott tegnap Brüsszelben az Európai Parlament (EP) Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE). A jogszabálytervezet a menekültügyi eljárás lefolytatását egységesítené, és kötelezővé tenné az EU tagállamaiban. Gál Kinga fideszes EP-képviselő lapunkhoz is eljuttatott közleményében közölte: a parlamenti szöveg a gyakorlatban ellehetetlenítené a déli határzár működését. Az eljárásügyi rendelettervezet bonyolultabb eljárási és további jogorvoslati lehetőségeket javasol. Ez Gál Kinga szerint indokolatlanul elnyújtaná a menekültügyi eljárásokat, és kivitelezhetetlenné tenné a menedékjoggal visszaélők gyors kiszűrését.

A jogszabálytervezet emellett törölné Törökországot a biztonságos országok közül, ellehetetlenítve ezzel az EU–török megállapodást, amely segített megállítani a Balkánra nehezedő migrációs nyomást. Gál Kinga szerint elfogadhatatlan, hogy „automatikusan kötelezővé tennék ezen eljárásjogi szabályokat”, s ezáltal „csökkentenék a magyar hatóságok mozgásterét” a menekültügyi eljárásjog területén.

A LIBE-bizottság szintén tegnap jóváhagyta az új Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszert (ETIAS) létrehozó intézményközi megállapodást is, amely szűrni tudja majd a vízummentes országokból az unióba érkező állampolgárokat, hogy azok ne jelentsenek biztonsági, illegális migrációs vagy járványügyi kockázatot a tagállamok területén.

A Századvég Alapítvány friss elemzése szerint erős a választói igény az osztrák kormány szigorú integrációs és bevándorlási intézkedéseire. A kabinet egyebek mellett betiltaná a fejkendők viselését az osztrák általános iskolákban, kötelező németórákat vezetne be, és mobiltelefon-adatok alapján visszakövetné a migránsok mozgását a schengeni határig. A Századvég Alapítvány Project 28 nevet viselő, egész EU-ra kiterjedő felmérése alapján az osztrákok 61 százaléka szerint a kelet-közép-európai országok jobban kezelik a migrációs válságot, mint Brüsszel. Nem mellesleg Sebastian Kurz osztrák kancellár is az előbbi irányvonalat követi. Az osztrák Kronen Zeitung szerint egyébként Bécsben már több muszlim hitoktatót keresnek az ősszel induló tanévre, mint katolikust.

A román bevándorlási hivatal főfelügyelője még kedden egy bukaresti szakmai konferencián beszélt arról, hogy Romániától tavaly csaknem ötezer külföldi kért menedéket, többségük illegális bevándorló. Ez a szám több, mint a 2007 és 2016 között beadott menedékkérelmek összessége. A Pew Research Center amerikai kutatóintézet által közzétett adatok szerint pedig 2010 és 2017 között a szubszaharai országokból több mint egymillió migráns érkezett Európába, valamint az Egyesült Államokba, és sokan tervezik, hogy a következő öt évben elhagyják otthonukat.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom